Новини - В медиите

Investor.bg: Започва работа по реформа в извънболничната помощ
Прочетена: 311 пъти
Снимка: Pixabay.com

Работна група в рамките на парламентарната Комисия по здравеопазване ще разработва пакет от предложения, с които да стартира реформа в извънболничната помощ, пише Investor.bg. Става дума за промени в нормативната уредба, които не изискват промяна във финансирането, тъй като липсва нов бюджет за здраве за тази година. За това се разбраха депутати от ресорната комисия и представители на организациите, представляващи извънболничната медицинска помощ.

 

Въпросът беше дискутиран на кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по здравеопазването на тема „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в България“.

 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев представи предложение за концепция за реформа в системата на здравеопазването, озаглавено "Да обърнем пирамидата". То включва разкриване на кабинети за неотложна помощ, които да са общинска отговорност, а не на личните лекари, което ще облекчи тяхната работа. Идеята е те да бъдат триажни кабинети, в които медицински персонал ще насочва пациентите към домашно лечение или към интензивна помощ в болницата.

 

Ще бъде обсъдена и възможност за диференцирано плащане за някои видове прегледи, така че личните лекари да не насочват директно пациентите към болничната помощ, където лечението е най-скъпо, а ефективно да влияят на потока пациенти. Целта е публичните средства да се насочат към извънболничната помощ, което рязко ще подобри и условията за работа в цялата система. 

 

Промените ще включат и възможности за премахване на изискването за 24-часово разположение на семейните лекари, както и възможности за създаване на нови специалисти по обща медицина. Ще се мисли и за електронно запазване на час за преглед при общопрактикуващите лекари.

 

Ще се обсъди и предложението на НЗОК за електронна идентификация при семейните лекари чрез пластика, която ще се издава от личния лекар и пациентът ще доказва присъствието си не с подпис върху хартия, а с магнитно отчитане на информацията чрез четец, което е стъпка към пълното премахване на хартията, която силно затруднява работата в този сегмент към момента.
 

Пълният текст на статията четете на Investor.bg.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се