Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Използваха успешно имунотерапия срещу рак на маточната шийка
Прочетена: 1065 пъти
Снимка: Pixabay.com

През зимата на 2013 г. Сю Скот вече бе организирала погребението си. Тя бе на 36 години и метастазите на рака на маточната шийка се развиваха бързо в организма й. Химиотерапия, радиотерапия, операции - всички опити да се спре развитието на болестта се бяха провалили. Ракови образувания се бяха появили в черния дроб и дебелото черво. За Сю обаче имаше още един шанс - експериментални тестове в медицински център на Националните здравни институти на САЩ, предава Франс прес, цитирана от Nova.bg.

 

Лекарите там се опитват да заменят имунните системи на пациенти с левкоцити (бели кръвни телца), които са програмирани да атакуват тумори, свързани с предавания по полов път човешки папиломавирус. Няколко месеца по-късно туморите в организма на Сю напълно изчезнали. От 5 години тя е в пълна ремисия. Лекарите я смятат за излекувана.

 

Клиничните опити, в които Сю участва, осъществиха пробив в борбата с рака. За пръв път бе доказано, че имунотерапията, за която е известно, че е ефикасна срещу левкемия и рак на кожата, може да се използва и срещу рак на маточната шийка. 

 

Излекуването на Сю освен това доведе лекарите до неочаквано откритие, което ще даде възможност да се води борба с други видове тумори.

 

"Извлякохме от организма й ДНК секвенция, която може да бъде вкарана във всякакви клетки, за да атакуват рака по същия начин", отбелязаха учените.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се