Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Как се променя костната плътност в различните етапи от живота?
Прочетена: 915 пъти
Снимка: Стоп кадър от видеото към статията

Човешкият скелет претърпява промени в продължение на целия живот. През детството те се характеризират предимно с формирането и растежа на костната система.  След това започва постепенно намаляване на костната плътност. Този процес се отключва с навлизането в годините на зрелостта и може да се ускори значително с напредването на възрастта. За промените на костта в различните етапи от живота разказва следващото видео в образователно-информационната поредица на Redmedia за човешкото тяло и социално заначими заболявания.

 

Регулирането на костната плътност е функция на комплекс от клетки. Първо настъпват остеокластите – многоядрени клетки, които резорбират (разрушават) костното вещество. След тях идват остеобластите, за да запълнят каверните, оставени от остеокластите.

 

Остеокластите се захващат върху костната повърхност. Те създават под себе си микросреда, наречена „херметизирана зона“. В тази зона остеокластите продуцират кисела среда, която разтваря минералните съставки на костното вещество. След като киселата среда разтвори минералните съставки, идва ред на ензими, отделяни отново от остеокластите, чиято задача е да премахнат останалата колагенна матрица. С това процесът на резорбция завършва.

 

След това в резорбираното пространство навлизат остеобласти, които започват да продуцират и депозират органична матрица, наречена „остеоид“ (костоподобна тъкан).

 

Остеоидът, съставен основно от колаген, служи за  „носеща конструкция“, в която постепенно кристализират минерални вещества, включително калций и фосфор. Някои активни остеобласти остават пленници в матрицата, секретирана от самите тях, и се превръщат в остеоцити. Други остеобласти претърпяват апоптоза или се трансформират отново в облицоващи клетки, покриващи горния слой на костта.

 

Този цикъл на резорбция и костообразуване се нарича „костно ремоделиране“.  Има една разновидност на процеса, при която остеобластите образуват костно вещество без предшестваща резорбция от остеокласти. Това води до увеличаване на костната маса и се нарича „костно моделиране“.

 

Костното моделиране способства за растежа на костната маса и има важна роля за поддържането на здравината на костите. Ремоделирането също изпълнява важна роля за растежа на костта, като оптимизира нейната структура.

 

След 30-годишна възраст при повечето от нас започва постепенно намаляване на костната маса поради относителното отслабване на активността на остеобластите в сравнение с тази на остеокластите. Съществуват обаче много фактори, които въздействат на костното ремоделиране и повлияват степента на костна загуба, настъпваща с напредването на възрастта. Например има медикаменти, като глюкокортикоиди, които увеличават активността на остеокластите и намаляват интензивността на костообразуването.

 

Правилното хранене и физическата активност допринасят за укрепването на костите. Счита се също така, че остеоцитите образуват сложна мрежа в костта, която улавя всяко увеличение на натоварването и реагира, като задейства диференциацията на остеобласти и кара остеобластите да заработят, за да увеличат костната плътност.

 

И обратно, когато костта е изложена на по-малко натоварване, например при продължително залежаване, процесите на резорбция и ремоделиране се интензифицират, намалявайки масата на недостатъчно натоварената кост.

 

Загубата на костна маса отслабва костта и увеличава риска от фрактури. Това още веднъж показва колко е важно да поддържаме постоянна физическа активност, да се храним правилно през целия живот и да познаваме персоналните рискови фактори, свързани с намаляването на костната плътност.

 

Повече за биологията на костта и структурата, осигуряваща здравината на костите, ще научите от видеото ТУК.

 


* Видеото разполага със субтитри на български език, които могат да бъдат включени допълнително, в случай, че не тръгват автоматично.

Коментари

май 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се