Новини - България

Кампания акцентира върху страничните ефекти от онкотерапиите
Прочетена: 89 пъти
Снимка: МБАЛ "Надежда"

Днес започна социалната кампания „Запази надежда“, която болница „Надежда“ реализира за пета поредна година. Тя има за цел да насочи общественото внимание към значимите теми за прeвенцията, ранната диагностика и лечението на рака на гърдата. 

 

Основен акцент в кампанията тази година е темата за подобряване качеството на живот на жените с рак на гърдата по време на онкотерапиите и след края на лечението.

 

Всяка година през октомври светът говори за профилактика на карцинома на млечната жлеза. У нас държавата осигурява превенция на това заболяване, като предоставя безплатни профилактични прегледи. Но за жените, които вече се борят с рака, липсва систематизирана и достъпна информация за десетките съпътстващи странични ефекти, които онкотерапията може да причини, и възможностите за преодоляването им. В резултат на това пациентите търсят по своя инициатива информация онлайн относно успешните начини за лечение на тези последствия – нарушен хормонален и метаболитен баланс, изтънели кости, проблеми с кожата, мускулите, стомаха, черния дроб,  проблеми в интимната област, отделителната система, зрението, психиката и др.

 

Световните гайдлайни в сферата на онкологията препоръчват грижата  за подобряване  на качеството на живот при тези пациенти да започва още с поставянето на диагнозата и да продължи по време на лечението (химиотерапия, лъчетерапия, оперативно лечение, хормонотерапия, таргетна и имунотерапия), както и години след настъпването на ремисия.

 

Затова посвещаваме „Запази надежда“ на живота на жените с рак на гърдата – разказваме през какво преминават и как може да бъдат подкрепени, за да се чувстват пълноценни, уверени и силни в битката, която водят, да преминат през всеки един етап от нея и да се завърнат успешно и с достойнство в живота!

 

През целия октомври в социалните канали на болница „Надежда“ ще бъдат публикувани полезни статии, интервюта и видеа, свързани с темите на кампанията. На 6-ти и 19-ти октомври ще бъдат излъчени специализирани видео подкасти, посветени на най-новите тенденции в лечението на рака на гърдата и възможностите за повишаване качеството на живота при жените, преминаващи онколечение.  Участие в тях ще вземат д-р Мила Петрова – ръководител на клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“, д-р Маргарита Таушанова – онколог, д-р Теодора Караниколова – онколог, д-р Петя Кралева и д-р Димо Манов – специализанти по онкология.

 

Посланик на кампанията през 2023 г. стана една смела и борбена жена – Страшимира Симеонова. Тя е бивш състезател и капитан на женския национален волейболен отбор. Съпруга и майка на две момиченца. 

 

В началото на 2023 г. Страшимира повежда нова битка, този път извън волейболния терен – диагностицирана е с рак на гърдата и стартира лечение, което продължава и в момента. Въпреки диагнозата, и заради нея, Страшимира избра да застане с лицето си и своята лична история зад каузата на „Запази надежда“, за да подкрепи жените, които водят битка с рака на гърдата, и да предаде послание за сила, смелост, вяра в най-голямата житейска победа – тази над болестта.    

 

Нейната история разказва в снимки известният моден фотограф Диляна Флорентин. Дванадесет въздействащи фотографии, представящи пътя на онкопациента – диагностиката, загубата на гърдата, съхранението на яйцеклетки и надеждата за дете, лечението на рака на млечната жлеза, косопада, подкрепата на близките, любовта, храненето, физическата активност, ще бъдат включени в изложба от 25 септември до 9 октомври в Градска градина – „Галерия на открито“, пред Народен театър „Иван Вазов“. Изложбата се реализира с любезното съдействие на Столична община.

 

Всеки кадър е придружен с разяснителен текст от различни специалисти на болница „Надежда“ в сферата на онкологията, образната диагностика, хирургията и гинекологията, като се представя нуждата от активна работа в екип, за да се постигне подобряване качество на живот по време и след онкотерапия.

 

Изложбата ще бъде открита на 26 септември в 13:00 ч, като на откриването ще присъстват Страшимира Симеонова, в качеството си на посланик на надеждата и различни медицински специалисти, участващи в кампанията тази година.

 

Историята на Страшимира е запечатана и в емоционално видео, проследяващо отделни етапи от лечението ѝ и живота ѝ след диагнозата. То е публикувано в специалната лендинг страница на тазгодишната кампания в информационния портал на болница „Надежда“ – www.zapazi.me: https://kampania.zapazi.me/zapazi-nadezhda-2023/  

 

Там могат да бъдат открити и редица информационни материали, свързани с диагностиката, лечението, възможностите за бъдещо родителство, насоки за повишаване качеството на живот на жените с рак на гърдата.

 

Всяка минута три жени по света чуват диагнозата „рак на гърдата“. В България над 4000 годишно са диагностицираните с карцином на млечната жлеза. За съжаление, 30% от тях губят битката с рака. Всяка година заболеваемостта се увеличава с 2%. Пикът е във възрастовата граница между 60-64 години, но все повече млади жени в репродуктивна възраст биват засегнати от болестта. Открит навреме, ракът на гърдата е лечим в над 90% от случаите. Ето защо ранното диагностициране е от изключителна важност за успеха на терапията. Тя от своя страна е ефективна, но има своите негативни странични ефекти, които могат да се отразят върху качеството на живот на пациентите с рак на гърдата. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се