Новини - България

Кацаров даде Борисов на прокурор за "фалшиви новини" за ваксините
Прочетена: 92 пъти

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19, съобщават от здравно министерство.

 

В сигнала до прокуратурата се посочва, че на 24 октомври в изявление пред медиите Борисов е заявил, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът за годност".

 

"Изявлението е от категорията фалшиви новини", посочва в сигнла до СГП министърът и уточнява: "В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност."

 

Според Кацаров, изказването на Борисов вероятно е част от предизборната кампания, но е "обществено опасно деяние" предвид това, че идва от бившия министър-председтел на страната и лидер на ГЕРБ, тъй като "може да повлияе на решенията на много хора".

 

"Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е напрвено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националнат сигурност на страната.", казва Кацаров и иска прокуратурата да предприеме предвидените от закона мерки.

 

 

Коментари

декември 2022

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се