Интервю -

Милка Василева: Работим на по 2-3 места, а пациентите искат сестрите да са спокойни и усмихнати
Прочетена: 8880 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Милка Василева е председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Вчера организацията изпрати открито писмо до институциите с искания за по-добро заплащане и по-добри условия на труд на медицинските сестри и другите професионалисти по здравни грижи. Това бе повод да потърсим г-жа Василева за интервю по темата. Ето какво сподели тя специално за читателите на Redmedia. 


 

Г-жо Василева, Българската асоциация на професоналистите по здравни грижи обяви стачна готовност. Реална ли е опасността действително да има протести?

 

- Разбира се, заявихме го категорично в отворено писмо до институциите. Повече от 10 години обясняваме какво ще се случи, ако не се подобрят условията на труд на сестрите и тяхното заплащане. Изпращахме не едно и две послания към обществото. За съжаление, не бяхме чути и разбрани. Промяната така и не се случи, но успяхме да отблъснем младите хора от професията. Така и днес повечето новозавършили просто напускат страната, други остават, но напускат професията.  

 

Какво сочат числата днес – къде остана България по брой на медицинските сестри?

 

- По данни на Европейската комисия и Европейския семестър броят на медицинските сестри у нас е 2 пъти по-нисък от средния за Европа. Друг измерител, който много добре илюстрира кризата, е съотношението между лекари и сестри. В момента то е 1:0,8 след като беше 1:0,9.

 

Естествено е да Ви попитам как се отразяват тези негативни процеси на сестрите, които въпреки всички трудности на всекидневието продължават да работят?

 

- Ще Ви отговоря с последните данни, които имаме в нашата асоциация, след като направихме анализ на заболеваемостта в съсловието във връзка с професионалните застраховки. Оказа се, че онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания стават все по-чести. Въпреки това много от нас се връщат на работа. И още нещо – работим на 2-3 места, защото заплащането ни е ниско и средствата не ни достигат. А пациентите искат от сестрите да са спокойни, внимателни, усмихнати. Ние също искаме да даваме най-доброто от себе си, но не виждаме условията да се променят и някой да се е загрижил за нас.

 

Как се отразява напрежението, на което сте изложени, на общата атмосфера в отделенията и клиниките?

 

- Отразява се зле на всички около нас – колеги, лекари, болни. Не може да работите с часове без почивка, при мизерно заплащане и да бъдете винаги учтиви и вежливи. Затова вече казваме, че търпението ни се изчерпи. Искаме добро заплащане, ясен регламент и еднакви правила за всички в нашата професия.

 

В началото на мандата на този кабинет Вие имахте среща с ръководството на Министерството на здравеопазването и заявихте, че сте оптимист за съвместната работа, която предстои с този екип. Тогава поставихте въпроса за необходимостта от стандарт по здравни грижи. Запазвате ли и днес оптимизма си?

 

- Има стъпки напред, макар и малки, и това не може да се отрече. Това все пак дава някакъв оптимизъм. Министърът ни окуражи и ние започнахме. Организирахме се и поканихме наши колежки, които работят в различните клиники, да изготвят предложения за отделните стандарти по специалности. Изпратихме тези предложения на работните групи по стандартите в министерството. Удовлетворена съм, че това, което препоръчаха нашите колежки за стандарта по ортопедия и травматология например беше прието.

 

Искам да бъда съвсем ясна! Ние не искаме революционни промени. Искаме единни критерии и стандарти за нашия труд. Искаме условия, които ни позволяват да работим качествено. Ако работим на няколко места, ако сме преуморени и претоварени, ако сме зле платени, няма как да бъдем пълноценни.

 

Недоволството, което изразявате сега в отвореното писмо, говори за много голямо натрупване на проблемите назад във времето. Защо избрахте точно настоящия момент, за да го изразите?

 

- Защото наближава разглеждането и гласуването в парламента на държавния бюджет за 2018 година. Имаме финансови искания и смятаме, че това е най-подходящия момент, за да ги изразим.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се