Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

МЗ: Осигурени са достатъчни количества лекарства за COVID-19
Прочетена: 165 пъти

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества от най-съвременните и ефикасни лекарствени продукти за лечение на COVID-19, съобщават от ведомството. Освен това министерството ежедневно следи наличностите на следните лекарствени продукти:

 

  • Veklury (INN Remdesivir) – за лечение на заболяване, причинено от SARS-CoV-2, при възрастни и юноши (на възраст от 12 до под 18 г. и тегло най-малко 40 кг), с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород в началото на лечението.
  • Лекарствен продукт – комбинация от две моноклонални антитела - Casirivimab and Imdevimab - за лечение на заболяване, причинено SARS-CoV-2 при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години и тегло най-малко 40 кг, които не се нуждаят от допълнително кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на COVID-19 до тежка форма.
  • Моноклонално антитяло Regkirona (INN Regdanvimab) – за лечение на възрастни с COVID-19, при които не е необходим допълнителен кислород, и които са с повишен риск от прогресиране на COVID-19 до тежка форма.

 

Предвид факта, че към момента не съществува терапевтична алтернатива за домашно лечение на COVID-19 и предотвратяване на предизвиканите от заболяването тежки усложнения и летален изход при високорискови групи пациенти, Министерството на здравеопазването е предприело действия за сключване на двустранен договор на местно ниво за осигуряване на лекарствения продукт Lagevrio INN Molnupiravir, перорална форма.

 

При недостиг на даден лекарствен продукт в лечебните заведения министерството  чрез регионалните здравни инспекции ще извършва своевременни преразпределения. Всяко лечебно заведение, което има необходимост от съответен лекарствен продукт за лечение на пациенти с COVID-19, следва да се обърне към регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намира, уточняват от здравно министерство.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се