Новини - България

Над 400 000 студенти от 32 държави се обучиха за вредата от прекомерната употреба на алкохол
Прочетена: 914 пъти
Снимка: Перно Рикар

Алкохолната компания Перно Рикар поднови партньорството си със студентската мрежа „Еразъм+“ по отношение на насърчаването на отговорната консумация на алкохол сред младите в Европа. Целта на сътрудничеството е да се повиши осведомеността за отговорната консумация на алкохол и да се намали вредата от прекомерната му употреба по време на студентските партита. През последните десет години програмата „Отговорно парти“ се реализира в 32 страни като повиши информираността на повече от 400 000 студенти.

 

Организаторите отчитат, че кампанията е много успешна отчасти и заради подхода, който се прилага - предоставяне на информация от равнопоставени участници. Студентските посланици са тези, които са ангажирани с дейностите по време на отговорните партита като споделят конкретни и ценни съвети, свързани с консумацията на алкохол. На всяко от тези събития има храна и вода, а ефектите върху организма от алкохола се представят по забавен начин.

 

Перно Рикар и „Еразъм+“  вярват, че партньорството и предоставянето на повече задачи сред студентите са ключови при провеждането на превенцията и независими научни изследвания, проведени през 2017 г., ясно потвърждават това. 88,8% от учащите смятат кампанията “Отговорно парти“ за полезна при превенция, 61,4% са променили поведението си като са започнали да пията повече вода, а 41,4% леко са намалили общата си консумация на алкохол. Вече 32 държави са част от програмата, като Русия е последната, която се присъедини към нея през декември 2018 г. Тези данни са отражение и на последния паневропейски анализ на Европейското училищно проучване за алкохола и други наркотици относно употребата на алкохол от хора над 16-годишна възраст (96 046 респондента в 35 страни). Данните сочат, че потреблението сред тази група е значително по-ниско от наблюдаваното през 2011 г. в повечето страни.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се