Новини - България

Необходим е обществен дебат за целесъобразно разходване на допълнителните 460 млн. лв за здравеопазване догодина
Прочетена: 269 пъти
Снимка: Pixabay.com

Премиерът Бойко Борисов обяви на 4 октомври т.г., че ще бъдат осигурени допълнителни 460 млн. лв. за здравната система през 2021 г.. От инициативата „Задно за повече здраве“, в която участват Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), приветстват готовността на правителството, да осигури допълнителни средства за предстоящия труден период.

 

Това се казва в информация до медиите, изпратена от инициативата. Останалият текст гласи:

 

"Очакванията на организациите в сферата на здравната система са, че 2021-ва ще е година на нарастване на търсенето на медицински услуги и лекарствено лечение, поради обективни устойчиви във времето фактори. Те са свързани със застаряване на населението и повишена заболеваемост, поради забавеното и непотърсено от пациентите лечение през 2020 г. в резултат на страха от COVID-19. Ето защо от първостепенно значение е, да се подготви максимално добре системата, като се осигури организационно и финансово, предвид предстоящите предизвикателства и неотложни разходи."

 

На 22 октомври т.г. ще се проведе Втора национална кръгла маса в зала 6 на НДК. На нея са поканени министър - председателят Бойко Борисов, ресорните представители на публичната администрация като: Томислав Дончев, заместник министър-председател, д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание /НС/, Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси към 44-то НС, проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, г-жа Жени Начева, председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, както и представители на пациентските организациии, на болниците и на специалистите по здравни грижи. В рамките на форума темата ще бъде обсъдена и в контекста на очакванията на българското общество за развитието на здравеопазването и осигуряването на допълнителни средства за устойчивото финасиране на ситемата.

Коментари

ноември 2020

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се