Любопитно -

Ниските нива на витамини, минерали и микроелементи потискат имунитета
Прочетена: 1062 пъти
Снимка: Байер България

Имунната система има жизненоважна роля, защото защитава организма ни от вредни вещества, микроби и клетъчни промени, които могат да причинят разболяване. Тя започва да работи още в първите часове след раждането и не спира да се усъвършенства до края на живота ни.

 

Докато имунната ни система работи гладко, дори не я забелязваме, но ако престане да функционира правилно, се разболяваме. Основните ѝ задачи са да се бори с болестотворни микроби (патогени) като бактерии, вируси, паразити или гъбички, да разпознава и неутрализира вредните вещества от околната среда и да се съпротивлява на болестотворните промени в тялото ни.

 

Нашата възраст, начин на живот, факторите на околната среда и болестите могат да попречат на доброто ни здраве. Поради това, имунната ни система, която се състои от сложна мрежа от координирани биологични реакции, е постоянно активна. Ето защо, тя трябва да бъде подпомагана правилно с енергийни източници и основни микронутриенти, които служат като кофактори в развитието, поддържането и изразяването на имунния отговор. Ниските нива на витамини, минерали и микроелементи намаляват имунитета, предразполагайки хората към инфекции, които от своя страна влошават хранителния статус на човек, което води до затворен кръг. Микронутриентите допринасят за естествената защита на тялото на три нива, като поддържат физическите бариери (кожа/лигавица), клетъчния имунитет и производството на антитела.

 

Доставянето на дефицитните витамини и микроелементи с балансирана диета или хранителна добавка може да възстанови имунната функция.

 

Важна роля в производството и активирането на имунните клетки играят витамините C и D, и микроелементът цинк. Витамин D допринася за нормалното функциониране на имунната система. Витамин C е антиоксидант и подпомага за правилното образуване на колаген и чрез това за поддържане на нормалното състояние и функция на кожата. Цинкът също е антиоксидант, който играе роля в деленето на лимфоцитите - клетките, имащи важна роля за имунитета.

 

Студеното време може да намали нивата на витамин C, а производството на витамин D е занижено заради липсата на слънчева светлина, поради което набяването им през зимата е много важно. 

 

Новият Супрадин® Имуно осигурява тройна подкрепа за имунната система на цялото семейство, казват от Байер България. Тази специално създадена хранителна добавка с клинично тествана висока доза витамин C, D и цинк подпомага имунната система, когато дните застудяват, а насинката и грипът стават заплаха. Взимайки по една ефервесцентна таблетка с вкус на портокал дневно, всеки човек над 12 години може да подмогне естествените си защитни сили и да се възстанови по-бързо от настинката и грипа.

 

Витамин С - важен за имунната система

 

Витамин С има важна роля за функцията на имунната система. Той е не само ценен антиоксидант, но и съществена част от синтеза на колаген в нашата кожа. В резултат на това допринася за стабилна кожна бариера и по този начин формира първата линия на защита срещу микроби и бактерии. Освен това, витамин С подпомага усвояването на желязото и цинка.

 

Витамин D - действа като имуностимулатор

 

Витамин D е от съществено значение за усвояването на калций и за цялостното здраве на костите. Но витамин D е много повече от това - той изгражда имунитета и помага в борбата с инфекциите, като регулира активността на имунните клетки, които предизвикват антимикробни реакции.

 

Цинк - важен за специфичната имунна защита

 

Цинкът е важен в почти всички аспекти на имунната система - помага на клетките на кожата и клетките, покриващи нашите органи, да предотвратят навлизането на патогени; поддържа тимуса и костния мозък, които са отговорни за генерирането на имунни клетки, които функционират нормално. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се