Новини - България

НСБАЛХЗ внедри последно поколение апаратура за имунологични изследвания на злокачествени заболявания
Прочетена: 1076 пъти
Снимки: НСБАЛХЗ

Четири специализирани апарата от най-висок клас вече функционират в Лабораториите по клинична имунология и клинична патология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) в столицата. Внедрена е апаратура за флоуцитометрия, имунохистохимия и ин ситу хибридизация, както и за изследвания на имуноглобулини. Апаратурата дава възможност да бъде разпознат с много висока точност  всеки тип или подтип кръвни клетки, степента им на зрялост, нормалният им модел на развитие или болестните отклонения, както и да разграничи здравите от злокачествените клетки, патологичните имуноглобулини от нормалните, остатъчни или възстановяващи се след лечението имуноглобулини. Прецизността е толкова голяма, че може в реално време да се открие една ракова клетка сред други 100 000. Апаратурата ще се използва за диагностика на целия спектър злокачествени заболявания на кръвта, но могат да се изследват и други тумори и тъкани.

 

Новият флоуцитометър, който е първият по рода си у нас, е от най-ново поколение и има възможност да категоризира до 14 отделни параметъра върху всяка една от стотици хиляди до милиони клетки, анализирани в реално време. Апаратът позволява да се покрият най-високите стандарти за диагностика в хематологията. Възможностите му осигуряват задължителната оценка на броя и жизнеспособността хемопоетичните стволови клетки при трансплантация. Високотехнологичното изследване е много важно и за проследяване на т. нар. „минимална измерима остатъчна болест“ и е един от основните стандарти в световната хематология за определянето на последващото лечение.

 

Лабораториите по клинична имунология и клинична патология в НСБАЛХЗ разполагат и с уникална за страната комбинация от две автоматизирани системи за имунохистохимия и ин ситу хибридизация на биопсичен материал от най-ново поколение, което дава съществени предимства. Става възможно да се изследват голям брой биопсични проби за внушителен брой маркери и да се  установи характерът на болестния процес не само в кръвотворната и лимфоидна система, но и в други тъкани и органи.

 

Новият имуноанализатор е единствен в страната и позволява изключително прецизно да се  определи видът и количеството на имуноглобулините, които се синтезират като елемент на нормалния имунитет, но при някои злокачествени заболявания на кръвта те са патологично завишени.  Автоматизираният имуноанализатор измерва и най-дискретните нива на патологичните имуноглобулини, отделните им субкласове, нивата на леки вериги и двойки тежки/леки вериги. В същото време анализът дава пълна картина на нивата на хуморалния имунитет на организма, чието възстановяване в последните години се налага като много важен показател за реалния успех на лечението.

 

„Новите апарати се отличават с изключителна прецизност. Дават ни възможности да работим с много повече клинично одобрени биомаркери и са със значително по-висока производителност. Това ни гарантира, че ще сме в състояние да предоставим навременна и адекватна високоспециализирана диагностика  на всички пациенти от цялата страна, които имат нужда“, каза началникът на Лабораторията по клинична имунология в болницата проф. Маргарита Генова.

 

„Обновяването на апаратурата ни позволява да отговорим на най-високите стандарти на непрекъснато развиващата се медицинска наука и практика. Правилното лечение зависи от правилната диагноза, а с тази модерна техника ще имаме още по-добра възможност да дадем индивидуална оценка на протичането на заболяването при всеки отделен пациент“, каза изпълнителният директор на  НСБАЛХЗ доц. Бранимир Спасов.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се