Новини - В медиите

НЗОК ще ни взима „отпечатъци“ на изнесени бюра в болници
Прочетена: 377 пъти

С пилотното въвеждане на идентификатора Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разкрие изнесени бюра в големите болници през месец май. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в интервю за в. „24 часа“.

 

„Това е пилотното стартиране и събиране на база данни за осигурените лица. Пациентът, който е отишъл в болницата за някаква дейност, трябва да отдели около минута, през което време неговата уникална структура на пръста ще бъде превърната в уникален цифров код, квазинепробиваем“, каза Москов. Той обясни, че процедурата не е снемане на отпечатъци, тъй като от генерирания код не може да се получи обратно структура на отпечатък. Идентификационният код на всеки пациент ще бъде гаранция, че той разрешава на касата да прави плащане от негово име - в негово присъствие и по негово желание.

 

Електронната система ще предлага и технологично решение, чрез което всеки осигурен ще може да изтегли мобилно приложение на телефона си, с което да получава съобщения при реализиране на плащане от негово име.

 

На изнесените бюра на касата хората ще могат освен да се регистрират в системата, да дават сигнали и предложения, да се информират и да изказват притесненията си от гледна точка на взаимодействието със системата. „Така работи една банка, така трябва да работи и една здравноосигурителна каса. Това е добре и за болниците, и за пациентите“, коментира министър Москов.

Коментари

декември 2020

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се