Новини - В медиите

offnews.bg: Няма протокол за лечение на епилептици с COVID, нито протокол могат ли да се ваксинират
Прочетена: 832 пъти
Снимка: Pixabay.com

"За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за COVID лечение на деца и възрастни с епилепсия."

Това каза за БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), цитирана от offnews.bg.

 

"През тези две години има влошаване на състоянието, на основното заболяване на епилептиците, защото пандемията ни постави в много трудна ситуация. И пациенти, и лекари бяха поставени в риск. Според мен причината за това е, че не бяха изработени медицински протоколи от различните специалисти за всички тежки хронични заболявания как да се лекуват при заразяване с коронавирус. Ние поискахме да има такива протоколи още през 2020 година. И тъй като това са тежки, специфични заболявания, при които изписването на различни антибиотици трябва да бъде точно преценено кои да бъдат, научните дружества трябваше да излязат с такива протоколи за лечение и проследяване на всяко заболяване. Така, че и достъпът да не бъде затруднен. И когато лекуваш, да не вредиш. Защото някои от медикаментите за коронавирус могат да влошат състоянието на пациента с епилепсия или да намалят действието на медикаментите по основното му заболяване", коментира Веска Събева, която от над 30 години се грижи за дете с епилепсия.

 

Председателят на Асоциацията обърна внимание и на това, че няма комисия, която да поясни дали децата и възрастните хора с епилепсия могат да се ваксинират срещу коронавируса.

 

Пълният текст четете на offnews.bg.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се