Новини - България

Около 200 деца чуват диагнозата рак всяка година у нас
Прочетена: 772 пъти

На 15 февруари отбелязваме Международния ден на рака при децата. По този повд от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" съощават, че около 200 родители в България всяка година чуват най-страшната диагноза за децата си - рак.


По повод днешния ден клиничният психолог на Клиниката по детска онкохематология в лечебното заведение Ивайла Георгиева и ИТ специалистът Александър Спасов подготвиха специални картички с послание към всички деца, които водят в момента битка с рака. Александър е млад човек, който е бил пациент на клиниката. В детството си той е преболедувал злокачествено хематологично заболяване, но днес е здрав и помага на други деца като него да се преборят със страшната диагноза.

 

"В Международния ден за борба с рака при децата, пожелаваме на малките герои, техните близки, медицинския персонал и на всички хора, които ги подкрепят - здраве и кураж, защото злокачественото заболяване не е присъда, то е диагноза, то е препятствие, което когато преодоляваме, ставаме по-силни. Чрез опита си, предаваме силата на човешкия дух, вярата в победата нататък - на тези, които имат нужда, към доброто", е посланието на Ивайла и Александър.

 

В Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват всички злокачествени заболявания в детска възраст, които подлежат на химиотерапия. Най-често в центъра постъпват деца с остра лимфобластна левкемия, различни лимфоми, както и голямо разнообразие от солидни тумори (невробластоми, нефробластоми и др.).

 

„Заболяванията се лекуват по международно установен протокол като 80% от тях подлежат на стандартна терапия затова и резултатите ни са съпоставими с тези на другите европейски центрове“, обяснява проф. д-р Добрин Константинов, д.м., началник на Клиниката по детска онкохематология на болницата.

 

При около 20% от децата се налага по-специфична терапия (костно-мозъчна трансплантация, таргетна терапия, имунотерапия), която също се прилага успешно в клиниката и дава резултати, неотстъпващи на тези в големите европейски центрове.

 

„Единици са децата, които по медицински причини се насочват за лечение в чужбина, обикновено, когато става дума за много специфичен процес в лечението на който някоя европейска клиника има по-голям опит. Не случайно поставям акцента върху „медицинските причини“, тъй като в притеснението си родителите понякога търсят в чужбина лечение, което със същия успех може да бъде предложено в България. Разбира се това е тяхно право и е напълно разбираемо“, коментира проф. д-р Константинов, който е и председател на Българското медицинско дружество по детска онкология и хематология.

 

През 1997 г. лекарите от детската онкохематология под ръководството на проф. д-р Драган Бобев, дмн, създават първия в България център за костно-мозъчна трансплантация. Въведени са най-съвременните диагностични методи и терапевтични схеми, като постигнатите резултати са близки с тези на водещи детски онкологични центрове по света. В Клиниката по детска онкохематология за първи път в България е осъществена трансплантация на костен мозък при 10-годишно дете със солиден тумор. Използван е методът на автоложна трансплантация на стволови клетки, колекционирани от периферната кръв на самия пациент. След включването им като рутинна практика при все по-широк контингент от болни, трансплантационните методи се усъвършенстват и през 2001 г. е извършена и първата в страната алогенна трансплантация, при която източник на стволовите клетки е различен от пациента дарител (донор).

 

В клиниката се осъществява терапия и диспансерно наблюдение на деца с вродени кръвни заболявания. Провежда се лечение и наблюдение на пациенти с Бета-таласемия и други редки анемии, както и на вродени коагулопатии и тромбофилии – Хемофилия А, Хемофилия В и дефицит на други фактори на кръвосъсирването.

 

В помощ на Клиниката функционира Дневен център „Златна панделка“, в който малките пациенти, които идват за амбулаторни процедури, могат да си поиграят в уютна и защитена среда. Професионален педагог пък помага на дечицата, чието лечение налага по-дълъг престой в отделението, да не изостават в уроците.

Коментари

април 2023

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се