Новини - България

Операция на два етапа и мултидисциплинарен екип върнаха към живота млада жена в ИСУЛ
Прочетена: 602 пъти
Снимки: ИСУЛ

Две сложни операции върнаха към живот 44-годишна жена в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, съобщават от лечебното заведение. По време на интервенциите е направена резекция на дебелото черво, извадена е стома на коремната стена, а след това чревният пасаж е върнат на обичайното му място и едновременно с това е премахната матката.

 

За пациентката всичко започва преди няколко месеца, когато е приета по спешност с перфорирала киста на яйчника в столична АГ болница.

 

“Историята ми е дълга... и трудна. В АГ болницата ме лекуваха 4 дни с антибиотици и обезболяващи, през цялото време казвах, че имам болки и в стомаха, около пъпа и в ляво, те търсеха и спукан Апендицит, защото бях с много високи левкоцити - 19 хил., но такъв нямаше. След прегледа от лекар ,който извикаха при едни от най-силните болки в стомаха, ( на втория ден от приемането ми), казаха че коремът е мек и най-вероятно са черва... И продължиха с обезболяващите, а аз умирах от болка. И така до 17.02, когато ме изписаха и казаха, че гинекологично нещата изглеждат добре“, разказва пациентката.

 

Гинеколог от същата болница я съветва да се обърне за консултация към хирург и й препоръчва д-р Димитър Пейчинов от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

„Така се свързах с моя спасител“, разказва жената.

 

Д-р Пейчинов я приема веднага, на помощ за консултация идва и доц. д-р Бранимир Големанов – един от най-големите специалисти в областта на ехографията у нас. Доц. д-р Големанов е категоричен в диагнозата си – спешна операция, защото има перфорация на дебелото черво. 

 

„Подобно съвпадение – едновременно перфорация на киста и на дебело черво – се случва изключително рядко. Голям късмет е, че жената дойде навреме при нас и успяхме да й помогнем“, убеден е д-р Пейчинов.

 

Алгоритъмът в такива случаи е двуетапна операция по спешност. Първият етап включва извеждане на дебелото черво на коремната стена. Целта е да се преодолее възпалителният процес в корема. Вторият етап - след възстановяване на пациента от възпалителния процес, се ивършва връщане на чревния тракт на обичайното му място.

 

Още по време на първата операция хирургът забелязва, че наред с хирургичната диагноза, жената има гинекологични заболявания (миома, която е обхванала матката, както и кисти на яйчниците). Пациентката е консултирана с АГ специалиста от СБАЛАГ “Майчин дом” д-р Светлозар Славов, който е категоричен, че се налага хистеректомия (отстраняване на матката). Пациентката обаче трудно ще издържи три големи коремни операции в рамките на няколко месеца. Затова, преди операцията за връщането на чревния тракт обратно на мястото му д-р Пейчинов свиква мултидисциплинарен консилиум с участието на хирург, АГ-специалист, гастроентеролог, анестезиолог.  Взема се решение да се направи съвместен екип ръководен от д-р Пейчинов и д-р Славов за извършването на едноетапна операция- възстановяване на дебелочревния пасаж (реституция) и хистеректомия, като по този начин се спестява още една голяма оперативна намеса на пациентката. 

 

През месец април жената е приета в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” от д-р Иван Лютаков за предоперативна подготовка и оценка на състоянието чрез извършване на пълен набор от образни изследвания- скенер, абдоминална ехография, фиброколоноскопия (оглед на дебелото черво с помощта на специална камера). 

 

На 18.05.2023г е осъществена и самата операция от екип в състав: Д-р Димитър Пейчинов (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Светлозар Славов (акушер-гинеколог, СБАЛАГ “Майчин дом”), д-р Борис Кунев (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Златка Желева (анестезиолог, КАИЛ - УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), Ирина Мишева (операционна сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“) и Ива Вачева (анестезиологична сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“). Пациентката е изписана на 7-мия следоперативен ден в добро здраве и  с възстановен дебелочревен пасаж.

 

“Подобен казус показва едно от недомислията на НЗОК. В този случай кличната пътека включва само труда на хирургичния екип, но не и на гинеколога, който в случая оперира без заплащане, за което му благодаря”, убеден е д-р Димитър Пейчинов.

 

Според хирургa, клиничните пътеки не изпълняват най-важната функция – да спестят риска и страданията на пациента. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се