Новини - България

Организират безплатни прегледи за разширени вени
Прочетена: 996 пъти
Снимка: Pixabay.com

Вече повече от 20 години Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология организира безплатни прегледи за хронична венозна болест в рамките на национална информационна кампания за превенция по хронична венозна болест. За  втора поредна година кампанията носи името „Вземи краката си в ръце“. Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми  на венозната болест, необходимостта от своевременна диагностика и лечение.

 

В рамките на кампанията ще бъдат организирани поредица безплатни профилактични прегледи на тези, които желаят да проверят в риск ли са от разширени вени. Поради големия интерес към прегледите от предишни години, консултациите ще се извършат в повече градове, а именно София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков  между 29 юни и 10 юли, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg. Записването започва на самия сайт от 4-ти юни.

 

„Стартирахме кампанията с идеята да популяризира сериозността на  венозните заболявания. Според статистиката от проведени проучвания, много малка част от хората посещават лекар специалист – съдов хирург и ангиолог. Повечето пациенти ходят при личните си лекари, които обаче не винаги могат добре да преценят и да диагностицират началните симптоми на венозните заболявания и съответно да дадат правилна и адекватна терапия и указания за лечение“, обясни проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина" Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

 

„Миналата година проведохме редица безплатни прегледи и срещите ни с хората показаха,  че над 80% от тях за първи път се срещаха със специалист съдов хирург и научаваха каква е ситуацията с тяхното заболяване. Затова вярваме, че е важно хората да са информирани. При първи симптоми за натоварване на венозната система -  болка, тежест и мравучкане в долните крайници, е важно човек да посети лекар специалист“, обясни той.

 

Добре е хората над 40 г. да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система, убеден е проф. Петров.

 

„За мен профилактиката е по-важна от лечението. Препоръчително е пациентите с разширени вени да спазват двигателен режим – не трябва да стоят дълго време седнали или легнали, а трябва да има задвижване на тялото, за да се активизира т.нар. мускулна помпа на крайниците. Добре е да се носят по-стегнати ластични чорапи в есенно-зимния сезон, за да се профилактира разширяването на вените на долните крайници“, съветва още той.

 

„Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадии“, отбелязва проф. Марио Станкев, главен експерт по съдова хирургия и член на УС на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

 

Статистиката показва, че жените страдат два пъти повече отколкото мъжете от хронична венозна болест. Дамите са по-засегнати заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност. 

 

Проф. Станкев обясни, че при първия стадий на заболяването хората обикновено в края н деня чувстват краката си тежки, уморени, изпитват болка, дискомфорт; нощни крампи, но въпреки това често подценяват тези симптоми. Когато вече се появят отоците на крайниците и промени по кожата, се смята, че болестта е в напреднал стадий  и ако не се лекува, съществува риск от усложнения като тромбофлебити и възпаления на крайниците, венозни язви.

 

„Нелекуваната хронична венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния,  както и белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб - белодробен инфаркт. Това се случва в напредналите стадии на заболяването. Затова е важно хората да познават симптомите и още в началните стадии, когато заболяването може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към лекар“, казва още проф. Станкев.

 

„За да предотвратим появата на разширени вени, трябва да променим начина си на живот“, призова той.  

 

Актрисата Деси Бакърджиева също подкрепя кампанията за превенция на разширените вени „Вземи краката си в ръце“ за втора поредна година.

 

„Трудният период, който преживяхме тази година, приемам като урок да бъдем добри, съпричастни и да се грижим за близките си. Вярвам, че тази пандемия ни научи да сме преди всичко хора, да вярваме, че доброто ще победи. В ситуации на криза човек осъзнава също и че здравето е най-важното. Затова е добре да бъдем отговорни и към себе си, да следим здравословното си състояние и при нужда да се консултираме с лекар специалист“, допълни тя.

 

Кампанията „Вземи краката си в ръце“ се организира с подкрепата на venite.bg и фармацевтична компания „Сервие“. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се