Новини - България

Още лекарства са продавани на завишени цени на частни болници - ЕК ни иска обяснение
Прочетена: 1077 пъти

Министерството на здравеопазването (МЗ) е установило, че има още три лекарствени продукта, освен вече коментираното онколекарство "Пеметрексед", за които има по-големи от нормалните разлики в цените при продажбата им на частни и държавни и общински болници. Това каза пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев след вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия.

 

По време на заседанието бе проведено изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев по повод изнесената от него информация за скандални разлики в цените на медикаментите, плащани от държавни и общински болници, които задължително провеждат обществени поръчки, и частните, които нямат подобно задължение. Още при участието си в събота в Дарик радио той даде конкретен пример, в който липсата на процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е довела до 7 пъти по-висока цена за частните лечебни заведения. Тогава той обяви, че става въпрос за онколекарството "Пеметрексед" на "Алвоген". По думите му лекарството е купувано от 29 болници, като 11 от тях са частни и точно тези 11 лечебни заведения са го взимали на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници.

 

На вчерашното заседание на здравната комисия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че министерството се е самосезирало и е установило, че са надплащани общо четири медикамента, а не само цитираният от д-р Дечев. Ето защо ведомството вече предложило на Министерството на финансите поправка в ЗОП, която да задължи и частните болници да провеждат търгове за медикаменти. Сега топката е в ръцете на финансовия министър Владислав Горанов и неговите подчинени, които трябва да внесат изменението за гласуване в Народното събрание.

 

По време на заседанието стана ясно още, че вследствие на скандала у нас Европейската комисия е отправила въпроси към страната ни.

 

„Европейската комисия очаква да получи отговори на въпросите, които ни е поставила. В областта на здравеопазването има два въпроса - единият, свързан с обществените поръчки за частните болници, и вторият - лекарствата за редките болести, за които няма алтернативно лечение, да минават по Закона за обществените поръчки. Европейската комисия ни казва, че абсолютно всички болници в България трябва да прилагат Закона за обществените поръчки“, каза Ананиев.

 

Депутати от ГЕРБ попитаха защо д-р Дечо Дечев е съобщил за проблема със заплащането на лекарствата първо в медиите, а не е отправил искане за анализ и проверка към институциите, които имат правомощия да проверяват подобни практики. В отговор д-р Дечев посочи, че в случая не става въпрос за нарушение в закон, за което да сигнализира, а за лобистки текстове, приети преди четири години, които изключват частните болници от провеждането на търгове за лекарства. По думите на Дечев трябва да се установи как се стига до получаваната максимално висока цена в дадена болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85% по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриран.

 

Шефът на касата добави, че информацията за надплащането на медикаменти е постъпила от засегнат производител на лекарство. Той е установил, че при пълно съвпадение на броя на опаковките, които той е отпуснал за продажба на касата, има драстично разминаване между сумите, които е получил и сумите, които е заплатила НЗОК.

 

„Приложени бяха финансови документи за това, откъдето се вижда, че продава на всички на една и съща цена. В крайна сметка болниците, които са получатели на тази стока, отчитат различни цени. Разликата е в порядъка на около 700 % между най-ниската и най-високата“, каза д-р Дечев.

 

Той подчерта, че става въпрос за продукт на четири регистрирани производителя, които имат едно и също активно вещество, което е в една и съща форма, една и съща концентрация, тоест налице е пълно съвпадение в показание и противопоказание. По думите на Дечев oколо 800 000 лв е можела да спести НЗОК, ако е плащала на всички болници най-ниската цена за онкомедикамента „Пеметрексед“, т.е. по 117 лв., вместо да превежда на 11 частни клиники по 1063 лв. Най-ниската постигната цена е 117 лв. и е постигната на договаряне по ЗОП в лечебни заведения, които са длъжни да провеждат процедура. В същото време се отчита от определени лечебни заведения, изцяло частни, на максимално възможната цена, която е регистрирана в Позитивния лекарствен списък на цена 1063 лв.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се