Галерия - Фото

Отбелязаха 50-годишнината на трансплантационната дейност в България
Прочетена: 69 пъти
Снимки: УМБАЛ "Александровска"

С официално юбилейно тържество в НДК, УМБАЛ „Александровска“ отбеляза 50-години от първата бъбречна трансплантация в България, осъществена успешно от екип на болницата на 1.02.1969г. По време на събитието проф. Петър Панчев получи Почетен знак за цялостен принос, а за основоположници на трансплантационната дейност в България бяха наградени проф. Христо Куманов, д-р Колю Николов и доц. Георги Тенев.

 

Проф. Петър Панчев понастоящем завежда направлението по „Онкоурология“ и е ръководил Клиниката по урология на УМБАЛ "Александровска" в годините 1993-1995, 1999-2006. Специализирал е многократно ендоурология в Германия, интервенционална ехография в Дания и онкоурология - в Германия, Англия и Холандия. В Белгия е провел няколко месечна специализация по бъбречна трансплантация. В Израел и Англия е специализирал по проблемите на инконтиненцията. Има над 300 публикации. Почетен председател е на Българското урологично дружество.

 

Проф. Христо Куманов е изтъкнат български учен–уролог, завеждал Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“ в периода 1982-1989, 1995-1999г. Автор е на десетки монографии и над 320 научни труда. Представител е на България в Световната урологична асоциация, бил е член на Изпълнителното бюро на Европейската урологична асоциаця. Той е един от първите организатори на бъбречната трансплантация в България. Един от основателите на онкоурологията в УМБАЛ „Александровска".

 

Д-р Колю Николов е от първите в българската трансплантология, с голям опит в експерименталната й част с кучета.

 

Доц. Георги Тенев е един от най-добрите ни анестезиолози, участвал е в първата бъбречна трансплантация в Александровска болница.  

 

Александровска болница е водещ национален университетски и лечебен център и трансплантационната дейност се е развивала приоритетно в лечебното заведение. От голямо значение е фактът, че част от структурите на болницата са с уникални функции за страната. Такива са Клиниката по нефрология и трансплантация за подготовка на двойки за жива родствена трансплантация, регистър, наблюдение и лечение на бъбречнотрансплантираните; Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки; Лабораторията по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология и др. В едно с клиниките по Урология, Диализно лечение и Анестезиология и интензивно лечение, болницата се превърна и в най-добрия бъбречен център в България. Специалистите, участващи в бъбречнотрансплантационната дейност, са ръководители на катедри към Медицинския университет – София, на научни дружества и асоциации и са национални консултанти по отделните клинични дисциплини. Всичко това ни дава самочувствие и основание да твърдим, че в УМБАЛ „Александровска“ има изградена стройна организация за извършване на органна и в частност на бъбречна трансплантация, съответстваща на европейските и световните стандарти.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се