Новини - България

Първите ваксини срещу COVID идват до Нова година
Прочетена: 71 пъти
Снимка: Правителствена информационна служба

Първата ваксина на "Пфайзер" ще пристигне в България преди Нова година или в началото на 2021 г., като страната ни ще получи първоначално 125 хиляди дози.

 

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на вчерашното работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с членове на правителството.

 

В момента създаваме ваксинационния план, а ваксината ще е безплатна и ще се поставя на тези, които абсолютно доброволно пожелаят.

 

На срещата е докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът Борисов разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

 

Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа баланса между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

 

„Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, заяви премиерът.

 

Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

 

„Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен беше премиерът Борисов.

 

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен.  В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се