Новини - България

Популярни личности: За рака трябва да се говори без клишета, страх и стигма
Прочетена: 362 пъти

Кръгла маса на тема „Медиаторите за рака - без клишета, страх и стигма“ се проведе вчера в София. Събитието бе част от Националната конференция по онкология на Българското онкологично научно дружество (БОНД) “Нови лекарствени продукти, нови индикации и предварителна диагностика в медицинската онкология” и се осъществи с подкрепата на Servier България. 

 

Целта на дискусията е в обществото да се повдигне темата за това как говорим за рака и за необходимостта това да става на достъпен език, с разбиране и без медицинска и научна терминология, без страх и клишета. 

 

Модераторът на кръглата маса журналистът и телевизионен водещ Бойко Василев откри събитието като представи виждането на американската писателка Сюзан Зонтаг по темата през призмата на произведението й „Болестта като метафора“. Според нея за болестта не трябва да се говори с метафори и ракът не трябва да бъде превръщан в метафора, защото по този начин болните се свиват в себе си, притесняват се и това вреди на тяхното лечение. Зонтаг, която боледува от рак на гърдата, смята, че с метафорите дори здравите около пациента започват да се плашат. 

 

Проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, акцентира върху стигмата спрямо рака.

 

„Науката е напреднала, но някак си стигмата по-трудно се изкоренява може би в нашата страна най-вече. Ние сме любители на ирационалното. Аз си спомням времето, в което наистина тази диагноза беше абсолютно равна на смърт. Спомням си също как хората минаваха по отсрещния тротоар на тогава единствената ракова болница – един вид като против уроки, да бъдат по-далеч, да не се лепне нещо по тях от това страшно нещо, което е там, чието име не се казваше. Това до голяма степен продължава и в сегашните времена, в които не само, че не трябва да се крие, а трябва ясно и точно да се обяснява на пациентите характера на тяхното заболяване и евентуално очакваната прогноза“, каза проф. Дудов.

 

По думите му колкото по-малко един човек е информиран, колкото по-малко е наясно какво може да се постигне в неговото състояние, толкова по-лош е резултатът. Причината – пациентът не е мотивиран и не разбира смисъла на лечението, проследяването и неприятните понякога процедури.

 

„Всеки от нас носи своя рак. Ние носим своите ракови гени в себе си. Въпрос на време е всеки да се срещне със своя рак – един по-рано, един по-късно“, добави проф. Дудов.

 

Той допълни, че суеверията, свързани с лечението, водят до ирационално поведение, което ни пречи да живеем, да се лекуваме, да доизживеем живота си в по-добро качество.  

 

Писателката Здравка Евтимова обърна внимание на темата за рака в литературата като се спря на личната история на руския писател Александър Солженицин и неговото произведение „Раково отделение“.

 

„Човечеството винаги се е стремило да избяга или да излъже страховете си. Може би с тази цел най-храбрите, а може би и най-изстрадали писатели, се хвърлят в тази тема“, каза Евтимова.

 

Тя се обърна към присъстващите в залата лекари с думите:

 

„Голямото щедро сърце на лекаря е най-силният антидот срещу рака и най-верният път, по който пациентът може да върви. Затова, когато ние като пациенти имаме вяра във вас, когато нашият най-силен компонент е верността към науката, тогава може би ще изсушим огромното езеро на суеверието. А какво е суеверието? То един непресъхващ извор на оплаквания, на окайвания. Когато срещнеш погледа на лекар, който ти обърне внимание, това езеро започва да пресъхва.“

 

Актрисата Стефка Янорова разказа през какво е преминала по пътя на превъплъщението в болна от рак жена, която подготвя своето погребение, в пиесата „По-студено от тук“ в Театър Българска армия.

 

„Ролята ме научи на много неща. Беше абсолютно пречистване в процеса на репетициите. Започнах да се срещам с хора, които са ангажирани с онкоболни, с психолози. Моята най-голяма изненада беше, че самите болни не са толкова уплашени колкото техните близки“, каза актрисата.

 

По думите й много хора, когато имат болен от рак в семейството, не споделят на околните като че ли болестта е нещо заразно или срамно. Именно това показва колко незряло е обществото ни.

 

„Една такава диагноза събужда сякаш близките и изведнъж осъзнаваме колко се обичаме, защото в ежедневието забравяме да си го кажем. Ракът може да събуди и много любов“, каза Янорова и допълни: „Не трябва да се страхуваме да наречем рака рак и страха страх, както не се страхуваме да наричаме живота живот.“

 

За това как темата за рака присъства в медиите говори Димитър Панев, здравен журналист и водещ в Дарик радио. По думите му метафората ражда стигмата и засилва рака.

 

„Стигмата е 20% народопсихология и 80% липса на информираност“, каза журналистът и допълни, че именно затова за рака трябва да се говори директно, а не с метафори.

 

Според него е важно да се подобри информираността сред обществото като се говори за рака директно и не само на световните дни на отделните заболявания, а през цялата година. Възприятието в обществото ни за рака като за траурно събитие Димитър Панев обясни с народопсихологията. Той подчерта, че днес вече ракът е превърнат в хронично заболяване, но е нужно информацията да достигне както до пациентите, така и до общопрактикуващите лекари, които първи установяват наличието на проблем при своите пациенти. 

 

Всички участници в кръглата маса се обединиха около това, че за рака не бива да се говори с клишета, страх и стигма, тъй като медицината се развива и шансовете на пациентите за по-дълъг и в по-добро здраве живот се увеличават значително, а някои видове рак дори са напълно лечими. 

 

Ракът в цифри:

 

През 2020 г. новодиагностицираните с рак в света са приблизително 20 млн. души, в страните от Европейския съюз (ЕС) – 2,7 млн. души и в България – 36 451. Починалите от онкологични заболявания през същата година в света са около 10 млн. души, в ЕС  - 1,3 млн., а в България – 19 460.  

 

Анализите в Националния раков план показват, че въпреки че заболяемостта от рак в България е по-ниска от тази в ЕС в процентно съотношение, общата смъртност (258 смъртни случая на 100 000 души) е близка до средната за ЕС (264 смъртни случая на 100 000 души ). През последните две десетилетия петгодишната преживяемост при онкологичните заболявания постепенно се повишава, но България регистрира най-ниската стойност сред държавите от ЕС при рака на белите дробове и на простатата и е на предпоследно място по преживяемост при рака на маточната шийка. Петгодишната преживяемост при левкемията в детска възраст, рака на дебелото черво и рака на гърдата също е сред най-ниските в ЕС. По-ниската заболяемост, в съчетание със средните стойности на преживяемостта при раковите заболявания и ниската степен на използване на профилактични и скринингови прегледи показват, че е налице равнище на недостатъчно диагностициране или съществуват проблеми при осигуряването на ефективно лечение.

 

Март - Световен месец за борба с рака на дебелото черво 

 

Колоректалният карцином е едно от най-честите онкологични заболявания и при двата пола и представлява 9.7% (1 360 602 нови случаи) в структурата на онкологичните заболявания в световен мащаб през 2018 г.  Той засяга в по-голяма степен мъжете. Случаите на рак на дебелото черво се увеличават след 40-годишна възраст като достигат при 75-79-годишни мъже и 80-84-годишни жени. Данните сочат, че при диагностициране на случаите в ранен стадий, който може да бъде установен с редовни ежегодни скринингови изследвания, петгодишната преживяемост е 90%.  Ако ракът е установен в по-късен стадий и се е разпространил в околните тъкани и лимфни възли, то 5-годишната преживяемост е при 71% от пациентите. Само 14% оцеляват 5 години след поставяне на диагнозата в късен стадий, когато заболяването е достигнало до по-далечни части на тялото. Програмите за превенция и скрининг могат да намалят смъртността от колоректален карцином с близо 30% до 2030 г. В същото време България, Гърция, Латвия и Румъния са единствените държави в ЕС, които не провеждат скринингови кампании за колоректален карцином. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се