Събития -

Пресконференция за начало на кампания в подкрепа на зрителното здраве и ограничаване на слепотата в България

08.10.2020 - Четвъртък
10:00 - 11:00 ч.
БТА
гр. София

На 08.10.2020 г., четвъртък, от 10:00 часа в БТА ще се състои пресконференция на Сдружение „Ретина България“ и Фондация за реформа в местното самоуправление /ФРМС/ на тема: „8 октомври – Международен ден на зрението. Начало на Национална информационна и застъпническа кампания в подкрепа на зрителното здраве и ограничаване на слепотата в България в рамките на проект „Визия за зрение“. Кампанията ще се проведе в градовете София, Монтана, Плевен, Пловдив, Бургас и Варна.

 

В събитието ще участват проф. д-р Ива Петкова – офталмолог, д-р Петя Стратиева - председател на сдружение „Ретина България“ и ръководител на проекта „Визия за зрение“; Здравко Сечков – експерт местно и регионално развитие.

 

Организаторите съобщават, че България е сред страните с четирикратно повече установени потребности в очното и зрително здраве спрямо държавите с висок доход. Същевременно, в държавата липсва механизъм за координация на централно и местно административно ниво между здравния, социалния и научно-образователния сектор.

 

Проектът „Визия за зрение“ има за цел да повиши гражданската осведоменост, и тази на централните и местните публични власти, относно броя и проблемите на хората със зрителни увреждания, като стимулира информиран дебат за провеждане на по-адекватни политики и взаимообвързани нормативни промени.

 

Кампанията се провежда в рамките на проект „Визия за зрение“, изпълняван по Програма „Фонд Активни Граждани България“, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2020.

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се