Новини - България

Продължава нормалната работа на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Прочетена: 569 пъти

Продължава нормалната работа на всички клиники и отделения в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, които приемат пациенти, както и досега, съобщават от лечебното заведение. Преди да постъпят за лечение в здравното заведение, всички пациенти се тестват с бърз тест за корона вирус и им се измерва температурата, както на входа на болницата, така и в съответния приемен кабинет. Болни, чийто резултат е съмнителен или имат симптоми за вирусна инфекция, се изследват и с ПСР тест, какъвто вече се прави в Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е закупила за целта 2000 комплекта със собствени средства.

 

В момента е ограничена дейността единствено на Отделението по хематология, което е поставено под карантина заради трима болни с установена коронавирусна инфекция. Те са изолирани в специално обособено инфекциозно отделение, оборудвано с необходимата апаратура и всички необходими предпазни средства.

 

Вчера е извършена пълна дезинфекция и на Клиниката по гастроентерология, където също има положителен пациент, както и лекар, които са били в контакт с онко пациента, от който тръгва заразата. Преди да постъпи за лечение в хематологията, той за кратко е бил в една стая с пациента от гастроентерологията, тъй като освен с хематологично заболяване (остра левкемия), е и с вирусен хепатит.

 

Хронология:

 

3 април 2020 – Пациент с вирусен хепатит и остра левкемия е приет за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. При постъпването му той е тестван с бърз тест за коронавирус, който е отрицателен. Първоначално е настанен в Клиниката по гастроентерология за овладяване симптомите на хепатита, след което е преместен в Отделението по хематология за лечение на основното му заболяване.

 

7 април 2020 – Състоянието на пациента се влошава. Установена е пневмония. Направен му е втори бърз тест за коронавирус, който отново е отрицателен. Назначена е подходяща антибиотична терапия.

 

17 април 2020 (през нощта) – Състоянието му още се влошава. Вече е налице и дихателна недостатъчност. Направен му е трети тест, който този път се оказва положителен.

 

18 април 2020 – Ръководството на клиниката взема решение да тества с ПСР метод всички болни и персонала на отделението.

 

19 април 2020 - Още двама пациенти се оказват положителни, както и част от медицинския персонал. Всички пациенти, които са били в отделението в периода 3-18 април са уведомени по телефона, че е възможно да са били в контакт болен с коронавирус. (По този начин са установени и тримата хематологично болни от Бургас, за които беше съобщено на брифинга на оперативния щаб, които са били посъветвани от нашите колеги да си направят ПСР тест). По-късно същия ден е изследван и пациента от гастроентерологията, който за кратко е бил в една стая с хематологично болния.

 

20 април 2020 – Пробата на пациента от гастроентерологията се оказва положителна. Това дава основание на ръководството на Клиниката по гастроентерология да се тестват с ПСР метод всички болни в отделението, както и целият медицински персонал. От тестваните медици един е дал положителна проба и веднага е изпратен под домашна карантина за 28 дни.

 

Обобщение на цифрите:

 

Общо четирима пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Трима от тях нямат никакви симптоми. Единствено пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията, е с напълно разгъната картина за коронавирусна инфекция. Състоянието му е тежко и вчера следобяд е поставен на апаратна вентилация.

 

Общо 12 човека от персонал на двете клиники, където е лежал пациента с левкемията (11 от хематологията и 1 от гастроентерологията), са дали положителни проби за COCID-19. Всички те са асимптомни и са поставени под домашна карантина за 28 дни. Това няма да наруши работата на Клиниката по хематология и онкология, където работят общо 70 медици. Очаква тя да поднови работата си след изтичането на карантината, най-вероятно в края на седмицата.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се