Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Проф. Борис Богов: Чрез персонализираната медицина отиваме към медицина на бъдещето
Прочетена: 936 пъти

На персонализираната медицина се залага изключително много в последните години, защото чрез нея отиваме към медицина на бъдещето. Това казва проф. Борис Богов, който е съавтор на първата за страната ни монография по темата – „„Биотехнологичните лекарства – от лабораторията до пациента“.

„Става въпрос за медицина на отделния индивид, която се съобразява с неговите индивидуални характеристики, качества, генетичен код, ако щете, което би спомогнало в бъдеще да има т. нар. таргетна терапия, да се избягват терапии, които са от чисто химичен характер, лекарства, които имат въздействие върху различни органи – да не кажа върху повечето органи. Таргетната терапия, включвайки персонализираната медицина, играе ролята на точното оръжие, точния изстрел на точното място. В превод това означава, че с персонализираната медицина се цели избягване на всякакъв род странични ефекти на терапията и премахване на всякакъв вид странични допълнителни ефекти, които оказват неблагоприятно въздействие върху основното заболяване“, каза проф. Богов.

По думите му към днешна дата персонализираната медицина има най-голям обхват в лечението на раковите заболявания – в онкологията и онкохематологията, но все повече навлиза и в другите клинични специалности, като нефрологията.

 

Вижте какво още каза проф. Богов ТУК.

Коментари

май 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се