Новини - България

Проф. д-р Станимир Сираков е „Лекар на годината 2023“
Прочетена: 361 пъти
Снимка: БЛС

В Деня на българския лекар Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2023 г. Званието „Лекар на годината 2023“ получи проф. д-р Станимир Сираков, д.м.н.

 

Тазгодишният носител на приза завършва медицина през 2009 г. в МУ-София със специалност „Образна диагностика“ и „Интервенционална неврорентгенология“. От 2011 година е част от екипа на болница „Св. Иван Рилски“ и е ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика. Има специализации  в Сърбия и Франция. Председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология.

 

Младият специалист е един от малкото лекари в страната, които  извършват високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артерио-венозни малформации. Лекарят на годината пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артерио-венозни малформации. Притежава и европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции.  Така тазгодишният победител е един от общо 36 медици от цял свят, които са удостоени с тази диплома. Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишно момиченце, през артерия на крака,  той получи  т.нар. „Медицински Оскар“.

 

Проф. Сираков благодари на гилдията за престижното отличие, което идва от съсловието. Лекарят на 2023-та година  заяви,  че институциите трябва да работят в синхрон, за да могат младите лекари да останат в България. 

 

Наградата му беше връчена от д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, който пожела на проф. Сираков да продължава да е пример за висок професионализъм.

 

„Българският лекар заслужава уважението на всички нас, за това което прави“, заяви д-р Маджаров и благодари на д-р Тотко Найденов и проф. Андрей Кехайов, които са инициатори на отбелязването на Деня на българския лекар именно на 19 октомври и наградите „Лекар на годината“.

 

За първи път лекарската гилдия връчи отличие „За лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан Черкезов. Първият носител на наградата е д-р Даниел Димитров, който участва в мащабната спасителна операция, при която американският изследовател Марк Дики беше изваден от пещерата Морджа в Турция.
Президентът Румен Радев, който отново уважи гилдията и присъства на церемонията заедно със съпругата си Десислава Радева, заяви, че фокусът на всяка реформа в здравеопазването трябва да бъдат младите български лекари – условия на труд, на мотивация, на социален престиж, на реализация.  Той изрази дълбоката си признателност към хората, отдали живота си на тази толкова трудна професия в най-сложната област на човешкото познание, професия, изискваща безпределна вяра в човека и доброто.

 

„Има нещо много специално в професията ви и това е, че всеки човек в България може да определи своя приз за лекар на годината“, каза още президентът.

 

Държавният глава връчи отличията на младите медицински надежди на България, в категорията “Ти си нашето бъдеще“. Тази година носителите на приза са:


1.    Доц. д-р Младен Дойков, д.м.
2.    Д-р Явор Петров
3.    Д-р Светозар Марангозов 
4.    Д-р Явор Пукалски 
5.    Д-р Цанко Йоцов 
6.    Д-р Ния Милева 

 

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, връчи наградите в  категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Това са:


1.    Д-р Виолета Пашова 
2.    Д-р Венцислав Грозев 
3.    Д-р Цветан Райчинов 
4.    Д-р Тотко Найденов 

 

Двама са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам. -председател на БЛС. Това са:


1.    Проф. д-р Неделчо Цачев, д.м
2.    Д-р Тома Спириев 

 

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията   “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Носителите на званието са:


1.    Проф. д-р Христо Цеков, д.м.н.
2.    Проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.
3.    Доц. д-р Митко Митков, д.м. 
4.    Доц. д-р Явор Иванов, д.м. 
5.    Доц. д-р Калин Лисички, д.м.
6.    Д-р Пенка Бахчеванова 

 

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на:

1.    Д-р Емил Миленков – РЛК Враца
2.    Д-р Анелия Толева – РЛК  Габрово
3.    Д-р Митко Груев- РЛК  Добрич
4.    Д-р Георги Дзивков – РЛК Кърджали
5.    Д-р Цветомила Дудевска - Вачевска – РЛК  Ловеч
6.    Д-р Евгени Милев – РЛК Монтана
7.    Д-р Мариана Генова – РЛК  Търговище

 

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Румен Радев- презедент на Р България, проф. Христо Хинков-министър на здравеопазването, председателят на комисията по здравеопазване към НС.- проф. Костадин Ангелов, Иванка Кръстева-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор",  Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП, Йорданска Фандъкова- кмет на столична   Дончо Барбалов – зам.- кмет на София. На церемонията присъстваха носители на титлата „Лекар на годината“, представители на сдруженията на частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози,  пациентски организации, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз. 

 

Христина Христова,  водеща на сутрешния блок „Денят започва“ на БНТ, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2023“, която се проведе за 20-ти юбилеен път.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се