Медицина на бъдещето -

Работна група от Sanofi и GSK търси възможности за ускоряване на общата им разработка на ваксина срещу COVID-19
Прочетена: 1305 пъти
Снимка: Pixabay.com

Фармацевтичните компании Sanofi и GSK създадоха съвместна работна група за сътрудничество и мобилизиране на ресурси от двете компании, за да се търси всяка възможност за ускоряване на общата им разработка на ваксина срещу новия коронавирус COVID-19. Съпредседатели на групата са Дейвид Лоу, главен ръководител на ваксините в Санофи и Роджър Конър, президент "Ваксини" в GSK.

 

Създаването на работната група е в резултат на подписаното от двете компании писмо за намерение да влязат в сътрудничество за разработване на адювантна ваксина срещу COVID-19, използвайки иновативни технологии от двете компании, за да помогнат за справяне с продължаващата пандемия.

 

Sanofi ще предостави своята разработка за антиген, създаден на основата на рекомбинантна ДНК технология, използвана при създаването на противогрипни ваксини в САЩ.

 

GSK ще допринесе за разработването на ваксината срещу COVID-19 с предоставянето на доказаната при пандемии адювантна технология. Тази иновация на GSK позволява намаляването на количеството протеин в една доза ваксина, което ще доведе до възможността за производството на по-голямо количество ваксини.

 

Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Sanofi, каза:

 

„След като светът се сблъсква с тази безпрецедентна световна криза в здравеопазването, е ясно, че никоя компания не може да я реши сама. Ето защо Sanofi продължава да допълва своя опит и ресурси с нашите колеги и партньори като GSK, с цел да създаде и достави достатъчно количество ваксини, които ще помогнат за спиране на този вирус."

 

Ема Уолмсли, главен изпълнителен директор на GSK, каза:

 

„Това сътрудничество обединява две от най-големите компании, производителки на ваксини в света. Комбинирайки нашата наука и технологии, ние вярваме, че можем да помогнем за ускоряване на глобалните усилия за разработване на ваксина за защита на възможно най-много хора от COVID-19.“

 

Комбинацията от протеин-базиран антиген заедно с адювант е добре установена практика и се използва в редица налични днес ваксини. Адювантът се добавя към някои ваксини за подобряване на имунния отговор и е доказано, че създава по-силен и дълготраен имунитет срещу инфекции, отколкото ваксината самостоятелно. Тази технология също така може да подобри вероятността от създаването на ефективна ваксина, която може да бъде произведена в по-голям мащаб.

 

Планът на двете компании е да стартират Фаза 1 на клиничните си проучвания на създадената ваксина във втората половина на 2020 година, и ако те са успешни, да има одобрена ваксина във втората половина на 2021 година. Както по-рано Sanofi обяви, разработването на рекомбинантния кандидат за ваксина COVID-19 се подкрепя чрез финансиране и сътрудничество с Американският биомедицински орган за разширени изследвания и развитие (BARDA) в САЩ. Компаниите планират да обсъдят подкрепата за финансиране с други правителства и глобални институции, за които глобалният достъп до ваксината е приоритет.

 

Директорът на BARDA Рик А. Брайт, доктор на науките, заяви:

 

„Стратегическите съюзи между лидерите на ваксинската индустрия са от съществено значение за възможно най-бързо предоставяне на ваксина срещу коронавирус. Разработването на адювантна рекомбинантно-базирана кандидат-ваксина за COVID-19 притежава потенциала да осигури ваксина за по-голям брой хора за прекратяване на тази пандемия и да помогне на света да стане по-добре подготвен или дори да предотврати бъдещи огнища на коронавирус.“

 

Като се има предвид изключителното хуманитарно и финансово предизвикателство на пандемията, и двете компании смятат за приоритет глобалния достъп до ваксини срещу COVID-19 и се ангажират да направят всяка ваксина, разработена в рамките на това партньорство достъпна за обществеността чрез механизми, които предлагат справедлив достъп на хората във всички страни.

 

Това ново сътрудничество е важен момент в непрекъснатия принос на Sanofi и GSK за подпомагане на борбата с COVID-19. Компаниите са сключили Споразумение за прехвърляне на материали, което да им позволи да започнат съвместна работа незабавно. Очаква се окончателните условия на сътрудничеството да бъдат финализирани през следващите няколко седмици.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се