Новини - Свят

Ракът се превръща във водеща причина за смърт при богатите нации, сочат две глобални проучвания
Прочетена: 145 пъти
Снимка: Pixabay.com

Ракът се е превърнал във водеща причина за смърт при богатите нации, задминавайки сърдечните заболявания, сочат резултатите от две глобални проучвания, публикувани от авторитетното медицинско издание „Лансет“, съобщават световните агенции.

 

Според данните, сърдечните болести остават водеща причина за смъртност сред хората на средна възраст в глобален мащаб с дял от над 40%. Смята се, че те са отговорни за над 17,7 смъртни случая през 2017 г. Но в по-богатите страни ракът убива повече хора от сърдечните заболявания, се казва в двете паралелни изследвания.

 

„Светът е свидетел на нов епидемиологичен преход сред различните категории от незаразни болести, като сърдечносъдовите вече не са водеща причина за смърт в страните с високи доходи“, казва проф. Жил Дегане от университета „Лавал“ в Квебек.

 

Той уточнява, че проучването на неговия екип е показало, че ракът е втората най-честа причина за смърт на глобално равнище през 2017 г. и на него се падат 26% от смъртните случаи. Освен това, според проучването, ракът може да се превърне във водеща причина за смърт в света само след няколко десетилетия.

 

Изследването е обхванало над 160 000 възрастни в различни страни и разкрива, че вероятността хората в по-бедните нации да развият рак е средно 2,5 пъти по-ниска в сравнение с жителите на по-богатите държави. Незаразните болести като рак и пневмония са по-рядко срещани в страните с по-ниски доходи, показват още данните.

 

Второ проучване, което също е проведено от канадски учени, разглежда данни за пациенти от 21 държави и разкрива рискови фактори, които стоят за 70% от сърдечносъдовите заболявания в света - диета, поведение и социалноикономически фактори.

Коментари

декември 2020

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се