Новини - България

Реализиран е първият електронен търг за закупуване на лекарства
Прочетена: 170 пъти

Първият електронен търг - за онкологични и онкохематологични лекарства, проведен чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България, е приключил успешно вчера вечерта, съобщават от здравно министерство. Участниците в процедурата – търговците на едро с лекарствени продукти – са били 16, а заявки са направени от 203 лечебни заведения, информира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание.

 

Здравният министър посочи, че по първоначална спецификация, прогнозната  стойност на онкологичните и онкохематологични лекарства за нуждите на болниците за две години, е била около 1,280 млрд. лв.

 

„След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лв. по-ниска стойност, т.е. минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК“, коментира Ананиев.

 

Очаква се след това на ниво лечебно заведение да бъдат постигани по-ниски цени на база проведени обществени поръчки.

 

Кирил Ананиев подчерта, че това правителство за първи път е създало и реално е провело електронен търг. В този търг подадоха заявки държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено участие. Здравният министър посочи, че се работи по текст в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, постигнати чрез рамковите споразумения и електронната борса за лекарства.

 

През месец февруари ще бъдат обявени още 5 електронни обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България.

Коментари

май 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се