Новини - България

Самоубийствата отнемат повече животи от войните и убийствата
Прочетена: 366 пъти
Снимка: Redmedia.bg

На всеки 40 секунди един човек слага край на живота. Броят на самоубийствата в световен мащаб са над 800 000 годишно, което повече от  броя на смъртните случаи в резултат на убийства и войни, взети заедно. Това сочат данните на Международната асоциация за превенция на самоубийствата, които бяха представени на семинар за журналисти, организиран от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Според експертите, самоубийството е комплекс от психологически, социални, биологични, културни и екологични фактори. Основният рисков фактор за Европа и Северна Америка обаче са психичните разстройства. Хората, които преживяват, конфликти, бедствия, насилие, злоупотреба, загуба на близък или изолация, са най-често предразположени към суицидно поведение.

 

В България годишно 3000 души посягат на живота, като около 600 от тях умират. По-често опити за самоубийство правят жените – средно 43,42 на 100 000 души. При мъжете тази цифра е по-ниска – 29,45 на 100 000. В същото време процентът на мъжете, които са реализирали смърт от самоубийство, е тройно по-висок от този при жените.

 

Експертите отбелязват, че за да бъдат предотвратени самоубийствата, е важно хората в риск от суицидни действия да получават подкрепа от близките си и да им се осигури професионална грижа.

Коментари

октомври 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се