Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Създадоха интерактивен справочник за лечение и диагностика на COVID-19
Прочетена: 108 пъти
Снимки: БЛС

Създаден е интерактивен справочник за диагностика и лечение на Covid-19. Той е насочен изцяло към лекари. Автори на справочника са д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров, а рецензията е на проф. д-р Майда Тихолова, д.м., съобщават от Български лекарски съюз (БЛС).

 

„Особено горд съм с това, което представяме днес. Това е световният опит, натрупан при борбата с лечение от Covid-19, синтезиран, преведен и безвъзмездно предоставен за ползване. Това е огромен труд и най-ценното е, че е създаден от колеги - лекари и е насочен изцяло към лекари”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров при представянето на справочника.

 

Д-р Димитър Димитров уточни, че справочникът е базиран на страните с най-ниска смъртност от Covid-19.

 

“Събрахме опита на четирите страни с най-ниска смъртност и от техните протоколи за лечение на Covid-19 от по 400 страници създадохме справочник под 100, което много ще улесни колегите“, допълни д-р Димитров.

 

Алгоритмите в справочника ще подпомагат за по-лесния и бърз триаж на пациента, разясни д-р Трифон Вълков.

 

“Те могат да се използват, както от лекарите в болничната помощ, така и от тези в доболничната и в спешната помощ. Тяхната успеваемост е над 95%”, аргументира се д-р Вълков.

 

По време на представянето на Интерактивния справочник д-р Георги Димитров демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа той. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациента е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница.

 

„Ползването на справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров.

 

Справочникът съдържа най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност от болестта: Израел, САЩ, Англия и Германия. В него са вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Съдържанието включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването., както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи.

 

Бърз достъп до него е осигурен на сайта на БЛС. Справочникът е издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна. Подготвени са и брошури с QR-код, при сканирането, на който се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се