Любопитно -

Шефът на AstraZeneca удостоен с рицарско звание за заслуги в науката и лидерство в глобалния отговор на пандемията от COVID-19
Прочетена: 977 пъти
Снимка: AstraZeneca

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca, Паскал Сориот, получи по повод честването на рождения ден на кралицата британско рицарско звание за заслуги към науката в Обединеното Кралство и лидерство в глобалния отговор на пандемията на COVID-19, съобщават от компанията.

 

Лейф Йохансон, председател на AstraZeneca, каза:

 

„Радвам се за Паскал, неговото семейство и всички в AstraZeneca за забележителния му принос към науките за живота в Обединеното Кралство и отговора на пандемията. Неговата лична отдаденост да стимулира ползите за пациентите, да утвърди AstraZeneca като водеща научна компания и да развива хората, които работят заедно с него, прави това подобаваща чест. Знам, че целият екип, както и много хора в Обединеното Кралство и по света ще се присъединят към мен, за да поздравим Паскал за тази заслужена чест, тъй като ние също празнуваме историческия юбилей на Нейно Величество тази година.“

 

Паскал Сориот каза:

 

„Наистина съм смирен пред това признание. Израснал във Франция, имах много мечти и надежди за бъдещето, но никога не съм мислил, че ще получа рицарско звание от Нейно Величество Кралицата. Като австралийски гражданин е голяма привилегия да получа тази награда и чест да работя с толкова много изключителни хора по света, посветени на науката и достъп на пациентите до лекарства Това признание е и тяхно и бих искал да благодаря на всеки един от тях за ангажираността към нашата мисия. Благодарен съм и на семейството си за подкрепата, която ми даде възможност да продължа кариерата си, правейки това, което обичам.”

 

Откакто се присъедини към AstraZeneca преди десетилетие, Паскал доведе до обрат, който направи компанията световен лидер в науката с разработката на  множество иновативни лекарства, разширяване на географското  присъствие в световен мащаб и създаване на  центрове за научноизследователска и развойна дейност по целия свят. Днес компанията се радва на втората по големина пазарна капитализация на Лондонската фондова борса, като цената на акциите е нараснала четворно през последните 10 години.

 

AstraZeneca също така изигра критична роля в глобалния отговор на COVID-19. В началото на пандемията компанията предостави ваксината без печалба и по-голямата част от доставените след това дози бяха на себестойност. Днес три милиарда дози са доставени в повече от 180 страни, като приблизително две трети отиват в страни с по-ниски средни доходи.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се