Галерия - Фото

Симулация: Бойни санитари в битка за живота на ранени войници
Прочетена: 152 пъти
Снимки: ВМА

Военнослужещи от Карлово и Стара Загора, преминаха успешно през курс за начална военномедицинска подготовка във Военномедицинска академия (ВМА), съобщават от лечебното заведение.

 

Бойните санитари демонстрираха практическите умения, придобити по време на обучението - дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

 

Това е поредната група от 13 души, които преминават през такова обучение и са готови да се включат при нужда, както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали, обясни Ася Дишкова, травма експерт в Центъра за професионално обучение към ВМА.

 

Бойните санитари на практика са „платинените 10 минути”, защото те държат в ръцете си живота на ранените войници на бойното поле, докато на място дойде лекар.

 

След приключаване на курса се издава удостоверение за „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”, като се предвижда на следващ етап и преминаване на опреснителни курсове.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се