Любопитно -

"Споделено от сърце!" напомня да се погрижим за здравето на сърцето
Прочетена: 271 пъти

Днес светът отбелязва Деня на любовта и навсякъде срещаме символа на този празник – сърцето. То се явява под различна форма: от балони, през картички, шоколадови изкушения, емотикони до плюшени играчки и др. Именно сърцето се е утвърдило като една от най-разпознаваемите визуални метафори, пресъздаващи позитивни емоции като любов, милосърдие и доброта.

 

За това напомня АstraZeneca и ни приканва да погледнем на сърцето под друг ъгъл и да си припомним значимостта на неговата функция в тялото и на това да се грижим за него.  

 

От компанията напомнят, че извън романтичната представа, сърцето е мускул, който изпомпва кръвта в тялото и е единственият орган, който денонощно работи ритмично и без да спира. Той има ключова роля в поддържане на физическото ни съществуване.

 

"Обичаме от сърце, радваме се от сърце, пожелаваме здраве от сърце. Но грижим ли се достатъчно за него? А за сърцата на тези, които обичаме?", питат от компанията.

 

„Покрай еуфорията на Деня на влюбените тази година бихме искали да обърнем внимание на хората, че сърцето е много повече от традиционния за този празник символ. Искаме да припомним, че само в България 150 000 души страдат от сърдечна недостатъчност и че често тя е резултат на други заболявания, които могат да бъдат контролирани или лекувани. Затова е важно да „слушаме“ сърцето си и чрез образователната ни инициатива „Споделено от сърце!“ да предизвикаме хората да обърнат по-сериозно внимание на темата и да споделят с лекар, ако се появят притеснения за тяхното или здравето на близък за тях човек.“, споделя Ивайло Василев, Business Unit Director Биофармация, AstraZeneca България.

 

Инициативата в България се реализира в контекста на световната седмица на информираността за сърдечната недостатъчност, която тази година е в периода 12-18 февруари и цели да даде гласност на проблема. При това сериозно медицинско състояние сърцето не изпомпва правилно кръвта в тялото. Kъм днешна дата от него страдат над 64 милиона души. Всеки втори пациент с диагноза сърдечна недостатъчност губи живота си само до 5 години след диагнозата. Заболяването засяга не само самите пациенти, но и техните близки, защото те са ангажирани с грижите за любимите си хора. И все пак, ако се диагностицира навреме, животът на тези пациенти може да се подобри и удължи. 

 

Ето защо екипът на AstraZeneca  призовава да не се подценяват симптомите, които биха могли да са признак на това състояние.

 

"Ако вие или близък ваш човек се чувствате по-често уморени, ако започнат да се появяват отоци по крайниците, трудно изкачвате стълби и се налага да правите почивки, не можете да спите и се будите рано сутрин, чувствате задух, когато сте в легнало положение, не се бавете и потърсете лекарска помощ. Помислете за сърцето си и за сърцата на хората, които обичате. И споделете грижата си от сърце!", призовават още от компанията.

 

Повече информация по темата, можете да се намери на онлайн портала Azcare.bg и във Facebook на страницата „Сърцето помни“

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се