Новини - България

Станимир Хасърджиев: Българите масово са пред дилема дали да си купят храна или лекарства
Прочетена: 3789 пъти

България е на опашката по ниво на доходите в Европа, на челни позиции по смъртност и заболеваемост и може би единствената европейска държава, в която гражданите са склонни да взимат заеми, за да се лекуват. В това отношение здравната система е длъжник на пациентите, сподели председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев на кръгла маса за тежестта на ДДС върху личните и публични разходи за лекарства.

 

Освен че е беден, българинът е и болен, но най-страшното е, че твърде често се изправя пред трудната дилема кой от всички предписани медикаменти да си купи. Защото за терапията на най-масовите заболявания, от които годишно най-много хора умират, пациентите трябва да плащат от джоба си.

"Имаме случаи, и това е масово в България, на хора, които са изправени пред избора дали да си купят храна или да си купят лекарство. А ако си купуват лекарство, дали да е това за хипертонията или да са капките за глаукомата, защото без тях ще ослепея. Дали е по-хубаво да имам високо кръвно или да виждам", питат се пациентите, разказа Хасърджиев.

Според него е нечовешко болните да бъдат поставяни пред подобен избор, а ДДС от 20% върху лекарствата е цинично в една такава ситуация. На практика се получава така, че най-бедният гражданин плаща най-високия данък на своята държава, допълни председателят на НПО.

"Призивът ми е да се преосмисли тази политика и от единствената държава в Централна и Източна Европа, която е наложила такова бреме върху своите граждани - да взима 20% данък върху борбата им за живот и здраве, България да се превърне в държава, която води политика за икономически растеж и за подобряване здравето на хората, така че да са здрави в собствената си държава", коментира още Хасърджиев.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се