Новини - България

Стартира поредица от виртуални диалози „За рака директно“
Прочетена: 51 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Общо 16 301 българи са починали от рак през 2022 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Информация от последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235. Най-голям брой са тези на храносмилателните органи, следвани от меланом и други злокачествени новообразувания на кожата, млечна жлеза, дихателни органи и гръден кош, мъжки полови органи, женски полови органи и пикочна система.

 

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания. През 2020 г. ракът на белия дроб съставлява 12% от смъртните случаи, които биха могли да бъдат предотвратени. За разлика от спада в целия Европейски съюз, в България процентът на лечимата смъртност се е увеличил между 2018 и 2020 г., като колоректалният рак съставлява 10% от смъртните случаи по лечими причини. 

 

Тази неблагоприятна статистика се дължи на липсата на ефективни програми за превенция и скрининг в страната. През 2019 г. процентът покритие на скрининг за рак на гърдата сред жените на възраст 50-69 години в България е 35,5% - далеч под средния за ЕС от 65,9%. Процентът на скрининг за рак на дебелото черво сред населението на възраст 50-74 години е вторият най-нисък в ЕС - 3,6%, в сравнение със средния за ЕС от 33,4%. Обхватът на скрининга за рак на маточната шийка сред жените на възраст 20-69 години е 45,5%, което също е доста под средното за ЕС ниво от 59,9%.

 

„Бремето на рака се увеличава с всяка изминала година и само с общи усилия можем да го спрем. И докато чакаме държавата да си свърши нейната работа, за съжаление в страната ни все още голяма част от хората не са наясно с факта, че 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени и това зависи единствено и само от тях, както и че редовните прегледи и изследвания могат да им спасят живота.“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

 

По повод на Световния ден за борба с рака Българското онкологично научно дружество (БОНД) стартира поредица от виртуални диалози под надслов „За рака директно“, в които ще се засегнат наболели въпроси в областта на онкологичните грижи в страната, като същевременно ще се представят и най-новите постижения в тази сфера. В поредицата от видеа ще участват водещи експерти от различни области на онкологията и здравеопазването, като ще бъдат заснети 11 отделни епизода. Те ще бъдат достъпни за широката публика на уебсайта на БОНД и в каналите на Дружеството в социалните мрежи.

 

Инициативата се организира в партньорство с Български лекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), като бива подкрепена от редица утвърдени частни организации и компании.

 

„Вярваме, че тази инициатива ще ни помогне да достигнем до повече хора и да спомогнем за едно по-информирано и по-ангажирано в борбата с рака общество“, допълни проф. д-р Асен Дудов.

 

Усилията на БОНД са в съответствие с тазгодишната глобална кампания на Международния съюз за контрол на рака (UICC) - най-голямата международна организация за контрол на рака. Тя се фокусира върху осигуряването на равен достъп на всички до съвременни онкологични грижи, независимо от географското положение, доходите или социалния произход.

 

В допълнение и като символичен жест на солидарност и информираност, на 3-ти и 4-ти февруари 2024 г., когато е Световният ден за борба с рака, Националният дворец на културата ще бъде осветен в оранжево в часовете между 19:00 и 21:00 ч. Този акт е част от глобална инициатива на членовете, партньорите и поддръжниците на UICC, целяща да подчертае тежестта на раковите заболявания и спешната нужда от подобряване на грижите в световен мащаб.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се