Новини - България

Стартира препоръчителната имунизация на бременни срещу коклюш
Прочетена: 37 пъти
Снимка: МЗ

"Актуализацията на Имунизационния календар вече е факт. Наредбата бе обнародвана в Държавен вестник вчера, а аз издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица.", казва здравният министър д-р Галя Кондева, цитирана от пресцентъра на здравно министерство. 

 

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

 

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари и във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

 

"Поетият пред премиера и обществото ангажимент за създаване на възможност и организация за имунизация на бременни жени, е изпълнен. В страната стартира имунизационна кампания за препоръчителна ваксинация срещу коклюш на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица.", добавя тя.

 

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

 

Препоръката е преди посещение на кабинета, да се осъществи връзка на посочените за целта телефони, с цел уточняване на подробности и получаване на допълнителна информация, свързана с имунизацията. Информация може да се намерите и на www.plusmen.bg .

 

Към 5 май регистрираните случаи на коклюш в страната са 973.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се