Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Стенопис от 108 кв. м в София напомня за значението на донорството и трансплантациите
Прочетена: 185 пъти

Внушителен стенопис „Частица от теб може да е нов живот за друг“ бе официално открит днес в София. Той е изрисуван в рамките на информационна кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“, която се организира за втора поредна година от „Астелас България“, Българското дружество по нефрология (БДН) и в партньорство с Нов български университет (НБУ).

 

Стенописът е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary. Високата 12 метра творба е разположена върху 108 кв. метра на калкана на жилищна сграда на кръстовището на улиците „Цар Симеон“ и „Опълченска“. Официалното й откриване бе организирано символично в навечерието на Европейския ден на донорството – 10 октомври.

 

Част от информационната кампания „Да дариш живот“ през тази година са и две изложби във Варна (на входа на Морската градина от 1 до 18 октомври) и Пловдив (в Цар Симеоновата градина от 15 октомври до 11 ноември). Експозициите се състоят от творби на студентите от специалност „Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те бяха създадени в рамките на конкурса за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите, който бе част от миналогодишното издание на кампанията. Освен това в рамките на кампанията бяха изрисувани и стените в Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“ с красиви стенописи, дело на артиста JahOne.

 

Целта на кампанията „Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото по отношение на трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България. Според статистиката страната ни се нарежда на последно място сред европейските страни по брой донори.

 

Д-р Стамен Банковски, генерален директор на Астелас за Унгария, България и Румъния, припомни, че всеки донор може да спаси до 8 човешки живота и да подобри или спаси до 100 човешки живота при тъканна или клетъчна трансплантация. Данните показват, че за миналата година листата на чакащите за трансплантация на орган в Европа е била от 150 000 души. Всяка година в Европа се правят 41 000 трансплантации и в същото време се добавят в листата на чакащите нови 48 000 пациенти. Това означава, че на всеки час се добавят по 6 нови пациенти, които имат нужда от трансплантация и животът им зависи от това. Статистиката ясно показва, че в европейски мащаб има сериозен недостиг на органно донорство, така че да може да се помогне на всички пациенти в нужда, каза д-р Банковски.

 

По данни от регистъра на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към 2 октомври 2020 г. нуждаещите се от трансплантация българи са 1145. Най-голям е делът на нуждаещите се от бъбрек – 1029 души. Останалите потенциални реципиенти живеят с надеждата да се намерят донори на черен дроб (44), сърце (41), бял дроб (20), панкреас (10) и тънко черво (1). В същото време през тази година са направени общо девет трансплантации – 2 бъбречни, една сърдечна и шест чернодробни.

 

„Ясно е, че има огромен недостиг на дарени органи за трансплантиране, които биха могли да помогнат на пациентите в нужда. Затова за нас от „Астелас“ е изключително важна тази кампания, с която бихме искали да популяризираме донорството и да накараме повече хора да се замислят над това“, каза д-р Стамен Банковски. По повод изрисуваните в рамките на кампанията стенописи той каза: „Това е нашият допълнителен принос, за да живеем в по-красива среда и в същото време да имаме едно силно послание към хората, свързано с благородното органно донорство.“

 

Проф. д-р Емил Паскалев, председател на БДН и началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“, каза че по данни Световната здравна организация от миналата година в света има 800 млн. души с хронично бъбречно заболяване.

 

„Когато е налице това заболяване, то се развива само прогресивно и за различен период от време достига до бъбречна недостатъчност, която трябва да се лекува. Лечението й се осъществява най-оптимално и качествено чрез бъбречна трансплантация. Когато това не може да се направи, се пристъпва към диализно лечение. Към момента има около 700 бъбречно трансплантирани. В същото време има близо 4000 души на диализа, което е по-малко качественият вариант на лечение на тези пациенти. Освен това в нефрологичен аспект – най-добрият вариант за трансплантация не е, когато пациентът е достигнал до диализно лечение, а преди да се наложи такова. Според мен тези, които са преди този етап, са поне 10 пъти повече“, каза проф. Паскалев и добави, че най-важното е, че трансплантираните пациенти могат да се върнат към нормален начин на живот.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази подкрепата на Столична община към кампанията за популяризиране на донорството и каза:

 

„Целта е една – да насърчим хората да даряват, за да може да се спасява живот и пациентите да се връщат към нормалния си начин на живот“.

 

По думите й най-важно по отношение на донорството са хората, донорите и това информацията да стигне до всеки един човек, за да разбере, че може да допринесе не само за спасяване на живот, което е най-важното за всички, но и за повишаване на качеството на живот на пациентите.

 

Деляна Ангелова, директор на Фондация Visionary сподели как е възникнала идеята за визиите на стенописите и каза:

 

„Фондация Visionary се стреми винаги да облагородява градската среда, но не бива да забравяме, че уличното изкуство “street art” винаги говори за актуалните теми и е важно като организация, която носи отговорност за визуалната среда в София да засягаме и такива теми, които вълнуват обществото и с цел да го информират, за да се дава гласност на такива социални теми“.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се