Новини - България

Столична община стартира скрининг за рак на белия дроб
Прочетена: 994 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Пилотен проект за скрининг на рака на белия дроб стартира в столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията „Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг“. Форумът се организира от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в партньорство Европейски алианс за персонализирана медицина (ЕАПМ). Фокусът на дискусиите е насочен към намирането на оптимален скринингов модел при това често срещано и смъртоносно онкологично заболяване.

 

„Организираният скрининг за ранно откриване на рак на белия дроб ще бъде проведен в периода от 1 май до 30 ноември с мобилен флуорограф и екип специалисти по пневмология и фтизиатрия от столичната Втора МБАЛ. Предвиждаме прегледите да се провеждат 2 пъти в седмицата при капацитет 30 души на ден“, обясни Фандъкова.

 

Партньор на Столична община в инициативата е Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания.

 

По думите на столичния кмет резултатите от проведените до този момент скринингови програми на територията на столицата са изключително добри, поради което ръководният екип на общината е насочил усилията си към разширяването на тази практика. 20 000 жени вече са преминали през организиран скрининг за рак на млечната жлеза, а от тази година е даден старт и на такава програма за рак на простатната жлеза.

 

„Що се отнася до рака на белия дроб общината насочва усилията си и към работа по други важни компоненти свързани с превенцията на заболяването. Такива например са мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на количествата на фините прахови частици в него“, каза още Йорданка Фандъкова.

 

Тя добави, че към тази група се отнасят и мерките за ограничаване на вредните емисии чрез оптимизиране на обществения транспорт, алтернативни начини на производство и ограничаване на неподходящите видове битово отопление.

 

Всички общински Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) ще продължат да организират кампании за профилактични прегледи за различни заболявания, защото сме убедени в тяхната полезност, обясни столичният кмет.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се