Новини - В медиите

svobodnaevropa.bg: Доказано: Отдавна известно лекарство спасява от COVID-19
Прочетена: 119 пъти

Открит е първият медикамент срещу COVID-19, съобщава svobodnaevropa.bg като се позовава на BBC. Това не е новооткрита ваксина, а отдавна съществуващият и масово използван стероид дексаметазон (dexamethasone). В зависимост от грамажа, количеството и лекарствената форма медикаментът струва от 47 стотинки до 42 лева в българската аптечна мрежа.

 

Откритието е направено в рамките на мащабно проучване, което протича паралелно с търсенето на ваксина, и представлява тестване на вече съществуващи лекарства и способността им да влияят на коронавируса.

 

Дексаметазон е ефективен за хора, намиращи се във висок риск от летален изход заради коронавируса. Според учените малки дози от лекарството намаляват с над 30% риска за пациенти на обдишване и с 20% за тези, които са поставени на кислород. Предполага се, че ефектът от този масов и достъпен медикамент ще е особено силен за развиващите се държави, които не могат да си позволят скъпи лечения.

 

Учените подчертават, че дексаметазон не е ефективен при пациенти, прекарващи по-леко болестта.

 

Съобщението за открито лекарство идва след завършване на клинични изпитания върху над 6000 души във Великобритания. Те са проведени от екип на Оксфордския университет в рамките на проекта Recovery.

 

Пълният текст четете на svobodnaevropa.bg.

Коментари

март 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се