Новини - Свят

СЗО: Морбили се възражда в Европа
Прочетена: 89 пъти
Снимка: Pixabay.com

Световната здравна организация (СЗО) отчита възраждане на морбили в Европа. Причината отчасти се крие в отказа от имунизация срещу заболяването.

 

В доклад на организацията се посочва, че през първата половина на 2019 г. са регистрирани около 90 000 случая на морбили, което е двойно повече, отколкото за същия период на миналата година. Според СЗО, въпреки въвеждането на по-строга политика в редица европейски страни, противопоставянето на определени групи хора на ваксинацията подхранва епидемията на стария континент.

 

Най-много случаи на дребна шарка - 84 000, са регистрирани в Украйна, където през февруари беше съобщено, че от болестта са починали осем души. След това се нареждат Казахстан и Грузия. Освен това, данните сочат, че четири страни - Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, са изгубили статута си на "изкоренили дребната шарка".

 

От СЗО напомнят, че морбили е една от най-заразните болести в света, която може да бъде предотвратена с две дози ваксина. Срещу заразата обаче няма ефективно лечение.

 

Според данните, в някои развити страни процентите на ваксинация спадат рязко след публикуването на изследване в края на 90-те години на миналия век, свързващо комбинирана ваксина срещу морбили, заушка и рубеола с аутизъм. Оттогава здравните власти се борят да опровергаят погрешното схващане за безопасността на ваксината.

 

"Дезинформацията относно ваксините е също толкова заразна и опасна, колкото болестите, чието разпространение подпомага", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Коментари

декември 2020

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се