Новини - Свят

СЗО: Половината психични заболявания започват преди 14 годишна възраст
Прочетена: 251 пъти
Снимка: Pixabay.com

Половината от всички психични заболявания започват от 14-годишна възраст, но в повечето случаи остават незабелязани и нелекувани. За това алармира Световната здравна организация (СЗО) в обширен материал, публикуван на електронната си страница по повод днешния Световен ден на психичното здраве. По традиция той се отбелязва всяка година на 10 октомври. Мотото на деня тази година е: "Младите хора и психичното здраве в един променящ се свят". 

 

Депресивните разстройства са третата водеща причина за заболеваемост в юношеска възраст, а самоубийството е втората най-разпространена причина за смърт при подрастващите и младите хора - т.е. във възрастта между 15-29-години. 

 

Експертите на СЗО подчертават, че употребата на алкохол и наркотици сред юношите е важен фактор за рискови поведения като опасен секс или опасно шофиране. Хранителните нарушения също предизвикват сериозна загриженост, допълват те. 

 

Специалистите по психично здраве напомнят, че юношеството и ранната зряла възраст са период от живота, когато младият човек е подложен на стрес от многото промени: смяна на училища, напускане на дома, записване в университет, завършване на образование, постъпване на работа.

 

"За много млади хора това са вълнуващи моменти. Но те могат да бъдат и периоди на стрес и опасения. В някои случаи, ако не бъдат разпознати и управлявани, тези чувства могат да доведат до психични заболявания. Разширяването на използването на онлайн технологии, което извън всякакво съмнение, носи много предимства, може да доведе и до допълнително напрежение, тъй като връзката с виртуалните мрежи по всяко време на деня и нощта нараства", казват те и допълват, че тези обстоятелства не трябва да бъдат пренебрегвани и подценявани. 

 

Експертите призовават държавите и обществата да обръщат внимание на факта, че много младежи днес живеят в райони, засегнати от извънредни хуманитарни ситуации, като конфликти, природни бедствия и епидемии.

 

"Младите хора, които живеят в подобни ситуации, са особено уязвими към ментални увреждания и болести", посочват от СЗО и отбелязват, че, за щастие, през последните години се наблюдава все по-голяма чувствителност към този проблем и дори в много държави се обраща внимание на мерки, водещи до изграждането на поведенчески модели, насочени към по-добра ментална устойчивост.    

 

"За щастие, все по-често в цял свят се признава значението на подпомагането на младите хора да изградят ментална устойчивост от най-ранна възраст, за да могат да се справят те с предизвикателствата на днешния свят. Насърчаването на защитата на здравето на юношите младите хора носи  ползи не само за тяхното здраве, но и за здравето им в краткосрочен и в дългосрочен план. В същото време това допринася и за развитието на икономиките и на обществото, защото здравите младите хора се пръвръщат в здрави възрастни, които могат да допринесат за стабилносттта на работната силата, семействата и общностите, в които живеят, както и на обществото като цяло".

 

Превенцията започва от по-доброто разбиране, подчертават експертите на световната организация. 

 

"Много неща могат да бъдат направени, за да се подпомогне изграждането на ментална устойчивост от ранна възраст, за да се предотвратят състоянията на безпокойство сред юношите и младите хора и да се управлява ефективно процеса на възстановяване от психични заболявания", казват те.

 

От СЗО са категорични, че превенцията започва с осъзнаване и разбиране на ранните предупредителни знаци и симптоми на психични заболявания. Родителите и учителите могат да помогнат за изграждането на умения за живот на деца и юноши, които да им помогнат да се справят с всекидневните предизвикателства у дома и в училище. Психосоциалната подкрепа може да бъде осигурена в училищата и в другите общностни среди. Естествено е да се потърсдят възможности да се въведе, подобри или разшири обучението на медицинските работници, за да могат те да разпознават и ранните отклонения в психичното здраве и да насочват нуждаещите се към специалист.  

 

"Инвестициите на правителствата и включването на социалните, здравните и образователните сектори във всеобхватни, интегрирани и основани на факти програми за психичното здраве на младите хора са от съществено значение. Тази инвестиция трябва да бъде свързана с програми за повишаване на информираността сред подрастващите и младежите за начините да се грижи за тяхното психично здраве и да помогне на връстниците, родителите и учителите да знаят как да подкрепят своите приятели, деца и ученици. Това е и фокусът за тазгодишния Световен ден на психичното здраве", посочват още от СЗО.

 

Невена ПОПОВА
 

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се