Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Търсят най-подходящите онколекарства чрез тестове върху 3D принтирани ракови клетки
Прочетена: 1166 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

В Националната генетична лаборатория предстои да бъде приложена здравна технология от бъдещето – биопринтиране. Специалистите работят по нея заедно с колегите си от пловдивския Медицински университет. За това разказват bTV Репортерите в „Здраве от бъдещето“.

 

Триизмерните принтери превръщат компютърни модели в реални предмети като наслагват термопластичен материал. На подобен принцип работят и биопринтерите, но те могат да печатат клетки, тъкани, дори човешка кожа. В специално биомастило се поставят клетки, а машината извайва от тях структурата и триизмерната форма на обектите.

 

„От пациенти с туморно заболяване да се вземе туморен материал, от който да се извлекат туморните клетки, и тези клетки вече да се включат в биомастилото, което биомастило след това ще служи, за да се изпринти на 3D биопринтера малки туморчета, върху които ще тестваме различни химиотерапевтични агенти. Така че да видим кой химиотерапевтичен агент или таргетна терапия ще повлияе най-добре на пациента", обяснява принципа на работа на новата технология генетикът Стоян Бичев.

 

Тази технология скоро ще може да спасява човешки животи. Сега над 500 милиона пациенти по света се лекуват с биотехнологични медикаменти. В близко бъдеще разчитането на човешкия геном и биотехнологиите ще помагат за предсказването и дори предотвратяването на конкретно заболяване.

 

Вижте целият репортаж ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се