Новини - В медиите

Telegraph.bg: 1 млн. българи не плащат здравни вноски
Прочетена: 319 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Заради близо един милион здравно неосигурени граждани здравната система ежегодно губи по 360 милиона лева. Това каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по време на кръгла маса, на която се обсъждат проблемите, предизвикателствата и възможните решения в първичната извънболнична медицинска помощ, цитиран от telegraph.bg.

 

По думите му през последните десет години броят на неосигурените не се променя. Трябва да се намери начин да се увеличат общо средствата за здравеопазване, добави доц. Киров и припомни, че има голяма група от лица, за които държавата не плаща пълния размер на здравната вноска. 

 

От 2012 год. не се е променяла таксата за посещение при личния лекар, която е 2.90 лв., но за децата тя не се заплаща, а немалко хора са освободени от нея или плащат по един лев, припомни лекарят. Доклад на „Евростат“ показва, че средствата за извънболнична помощ в България са пет пъти по-малко в сравнение с финансовия ресурс в другите европейски държави, каза още доц. Киров. По думите му немалко от общопрактикуващите лекари нямат медицинска сестра или сътрудник заради липса на финансова възможност. Процесът на промените в първичната помощ няма да бъде кратък, ще бъде труден, но не може да минеш 1000 крачки без да направиш първата, допълни доц. Киров.

 

Пълният текст на статията четете на telegraph.bg
 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се