Новини - България

УМБАЛ "Александровска" ще бъде един от центровете в националната кампания „Не чакай диабета, изследвай се днес!“
Прочетена: 364 пъти

По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, УМБАЛ „Александровска" ще участва в национална скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин в периода 14 -30 ноември. Изследванията са насочени към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Записването стартира онлайн от 8 ноември, на www.healthedu.eu. От 13 ноември ще бъде включена и гореща телефонна линия – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилните мрежи). 

 

Гликираният хемоглобин показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца и се води златен стандарт за контрол на диабета. Методът се използва и за оценка на вероятността да страдаме от предиабетно състояние като нарушен глюкозен толеранс.

 

Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката) и за него не се изисква специална подготовка. Резултатът е видим веднага. За улеснение на работещите, изследванията и консултациите ще се проведат в часовия диапазон 16.00-18.30ч. по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на 1-я етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

 

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина с диабет (родител, брат, сестра); повишено кръвно налягане; претърпян съдов инцидент (инсулт или инфаркт); наличие на симптоми, характерни за  диабета като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаване на тегло; възраст над 45 години.

 

Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболявание, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. Ранното му откриване дава възможности за по-успешно лечение и контрол на заболяването. В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инсулин. 

 

Посланието на кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!“ е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Инициативата е на Института за здравно образование и се провежда в 12 лечебни заведения в страната.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се