Новини - В медиите

в. "24 часа": 10 души с мозъчно възпаление от вируси само за седмица
Прочетена: 186 пъти
Снимка: Pixabay.com

10 нови случая на мозъчно възпаление - менингити и енцефалити, след вирусна инфекция, са регистрирани само за последната седмица, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването проф. Тодор Кантарджиев. Това пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

Почти двойно увеличение на хората с мозъчно възпаление заради ентеровируси, познати като вируси на мръсните ръце, се отчита през тази година. От началото на 2019 г. са регистрирани 109 случая на менингити и енцефалити спрямо 68 за същия период на 2018 г. Очаква се броят им да нарасане още, тъй като предстои и пикът на западнонилската треска, чието най-често усложнение е мозъчното възпаление.
 

Притеснително е нарастването на положителни проби на вирусите Ехо 13. Те се размножават в червата и засягат предимно деца, като най-податливи са тези под 15-годишна възраст. Застраховани обаче няма.

 

„Въпреки че се размножават в червата, Ехо 13 не водят до разстройство, а са главно профилирани в това, че причиняват инфекции на централната нервна система", обясни проф. Кантарджиев.

 

Досега са регистрирани 5 такива случая спрямо 1-2 за 2018 г. Предстоящото затопляне и високите температури обаче са благоприятни за ентеровирусите и случаите може да се увеличат, предупреди проф. Кантарджиев.

Коментари

декември 2020

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се