Събития -

В София ще се проведе маратон по повод Деня на сърцето

30.09.2023 - Събота
09:00 - 12:00 ч.
Южен парк
гр. София

На 30.09.2023 г., събота, от 9:00 ч. в Южен парк в София от статуята с гълъбите стартира маратон, с който ще се отбележи Световния ден на сърцето - 29 септември. Организатори са болничната група Acibadem City Clinic и 5 KM RUN. 

 

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водещата причина за смърт в световен мащаб, отнемайки милиони животи всяка година. Добрата новина и надежда е, че много от тези заболявания и състояния могат да бъдат предотвратени или облекчени чрез прости промени в начина на живот. Редовната физическа активност, балансираната диета и справянето със стреса са ключови компоненти за поддържане на здраво сърце, припомнят от Acibadem City Clinic. 

 

Според медиците, друг притеснителен факт е, че хората избягват прегледите при кардиолог, особено когато липсват оплаквания и се чувстват в добра форма. Препоръките са още в 30-те си години хората да обръщат внимание на рисковите фактори и на сърдечното си здраве. Лекарите са категорични, че профилактичните прегледи на сърцето, при липса на предходна история на сърдечно-съдови заболявания във фамилията, следва да започнат още от 40-годишна възраст. 

 

От 5 KM RUN напомнят, че 5 км. дистанция е подходяща за широк кръг от хора и страхотно предизвикателство за всички онези, които ще се решат да бягат за първи път през живота си. Няма значение дали спринтирате, тичате или ходите - това е страхотен начин да направите първата решителна крачка към по-осъзнат начин на живот, казват организаторите на маратона.

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се