Новини - България

Въздушната линейка с първа мисия
Прочетена: 193 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден  към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 ч . Хеликоптерът е излетял в 08:02. В 08:45 спира за презареждане в гр. Горна Оряховица, откъдето излита отново в 09:17 ч. В 9:42 ч хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до гр. София.

 

От Министерството на здравеопазването уточняват, че са ведомството е изпълнило всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха.

 

Още през изминалата година сто медицински специалисти са сертифицирани, след преминаване през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

 

След това е извършен подбор на кадри и са сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключва допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав е в абсолютна готовност да изпълнява мисии и са създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

 

По отношение на Системата 112, от ведомството напомнят, че през 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

 

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се