Галерия - Фото

ВМА отбеляза 50 г. от създаването на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия“
Прочетена: 213 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 50-годишнината от създаването на Катедра „Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия” (КОТРХ).

 

Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който изпълнява временно длъжността началник на ВМА отбеляза, че през тази катедра са преминали едни от най-изтъкнатите ортопеди и травматолози на България, като някои от водещите имена, оставили отпечатък - проф. Асен Балтов, проф. Андрей Йотов, доц. Антони Георгиев и др.

 

„Още Омир в „Илиада“ е казал, че по време на война лекарят е по-важен от всички мъже взети заедно, защото може да изважда стрели и да налага лечебни треви“. А Пирогов е казал, че войната е травматична епидемия. Всъщност той е вложил смисъла точно в работата на травматолозите по време на военни действия. И сега в съвременната война, травматолозите са изключително важна част от екипите, които се справят с пораженията от войната”, изтъкна още проф. Мутафчийски.

 

По думите му, катедрата отдавна се е превърнала в еталон в България за добра научна, учебна и лечебна практика, като неслучайно в нея ежегодно се провеждат различни международни курсове, на които се преподават най-новите техники в тази специалност.

 

„ВМА е  ключов елемент в системата на националната ни сигурност и неотделим фактор от националната ни здравна система. ВМА отдавна е предпочитано лечебно заведение за пациенти от цялата страна. За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам по случай юбилея Ви. Вие като наследници на светила в тази област, имате нелеката задача да продължите тяхната дейност, прилагайки най-новите световни практики”, заяви от своя страна и зам.-министърът на отбраната ген.-лейт. (о.р.) Атанас Запрянов.

 

За принос в развитието на катедрата бяха отличени редица лекари и медицински сестри. Някои от тях обаче не успяха да си получат грамотите лично, тъй като бяха извикани по спешност в шокова зала, уточниха от ВМА.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се