Новини - България

Водещи специалисти обсъждат най-новите методи за диагностика и лечение на рак в България
Прочетена: 57 пъти
Снимки: БОНД

На 29 и 30 март София e домакин на Национална конференция по онкология под надслов "Нови лекарствени продукти, нови индикации и предварителна диагностика в медицинската онкология“. Събитието се организира от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

 

През двата дни водещи български специалисти ще обсъдят най-новите методи за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, като част от акцентите в програмата са насочени към иновациите в терапията на рака на млечната жлеза, рака на жлъчните пътища, увеалния меланом, рака на белия дроб, рака на стомаха, ендометриалния карцином, рака на уротела, холангиоцелуларния карцином, рака на дебелото черво, рака на простатата, щитовидния карцином и др.

 

„В съвременния индустриален свят (Западна Европа и Северна Америка) първото място по заболеваемост и смъртност вече си разделят съдовите заболявания (сърдечни и мозъчни) и ракът. За съжаление България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания, въпреки достъпа до най-съвременни терапии. Това показва, че пациентите все още се откриват в много напреднали стадии, при които и най-съвременните лекарства не могат да променят драстично тези резултати“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, при откриването на събитието.

 

По данни на Globocan за 2022 г. новодиагностицираните случаи на рак в България наброяват 32 812, а починалите от рак през същата година са 18 794. Сред тях водещи по заболеваемост и смъртност са  ракът на белия дроб, на дебелото черво, на гърдата, простатата, стомаха и панкреаса.

 

 У нас новите лекарствени продукти влизат с оптимална скорост, без да има разлика в сравнение с повечето страни от Западна Европа. Има огромна разлика обаче в кой стадий започва лечението. В много от случаите в нашата страна пациентите започват терапия в значително напреднал стадий поради липсата на скринингови програми, закъснялата диагностика и липсата на собствена инициатива сред населението за профилактични прегледи, насочени към изключване на онкологични заболявания.

 

Данни от последния доклад на IQVIA за глобалната употреба на лекарства сочат, че онкологията и имунологията са двете терапевтични области, в които се наблюдава най-голям растеж на употребата на лекарства. Очакванията са, че през следващите пет години в световен мащаб ще се появят близо 100 нови терапии в областта на онкологията, като основният фокус ще бъде върху таргетните и имунологични терапии, както и персонализираното лечение на всеки отделен пациент – чрез изследване на биомаркерите за определяне на точното лечение. 

 

Експертите от IQVIA прогнозират, че до 2028 г. ще има сериозен напредък в областта на онкологията, като прирастът в разходите за лечение на раковите заболявания ще бъде стимулиран от факта, че пациентите се диагностицират все по-рано и лечението започва бързо след това. Причините за нарастването на разходите при онкологичното лечение са и големият брой пациенти, все по-оптималното тяхно покриване с лечение и продължителността му, която често пъти вече протича дори и с години. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се