Любопитно -

Японското правителство: Пийте повече алкохол
Прочетена: 987 пъти
Снимка: Pixabay.com

Японското правителство стартира национален конкурс за идеи за насърчаване на хората да пият повече алкохол, съобщава The Guardian, цитиран от Economic.bg. Причината за тази инициатива е промененото поведение на младите хора – те пият по-малко, а това засяга негативно бюджетните приходи.

 

Кампанията The Sake Viva! се организира от Националната данъчна агенция и призовава хората между 20 и 39 г. да излязат с предложения, чрез които да се съживи популярността на алкохолните напитки. Според изданието, алкохолът е изпаднал в немилост поради промените в начина на живот по време на коронавирусната пандемия и сред младите хора.

 

Конкурсът, който продължава до 9 септември, призовава за „нови продукти и дизайн“, както и за начини за насърчаване на пиенето у дома. Участниците също се насърчават да изследват методите за продажба, използвайки метавселената, според местния уебсайт JiJi.com.

 

Данъчната агенция съобщи, че консумацията на алкохол в Япония е спаднала от средно 100 литра на човек годишно през 1995 г. до 75 литра през 2020 г. Намаляването на продажбите на алкохол удари бюджета на Япония, който е на дефицит от повече от 48 трилиона йени.

 

Приходите от облагането на алкохола представляват 1.7% от данъчните постъпления на Япония през 2020 г. За сравнение, през 2011 г. делът им беше 3%, а през 1980 г. – 5%. Общите приходи от данъци върху алкохола през финансовата 2020 г. са намалели с повече от 110 милиарда йени до 1.1 трилиона йени в сравнение с предходната година. Това е най-големият срив при приходите от данъци върху алкохола от 31 години, според Japan Times.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се