Новини - България

За ден: 755 души се ваксинираха с новата ваксина срещу COVID-19
Прочетена: 60 пъти
Снимка: Pixabay.com

755 души се имунизираха с новата ваксина срещу COVID-19 в първия ден от нейното приложение, съобщават от Министерството на здравеопазването. Ваксината е насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон.

 

До момента от нея са доставени 100 800 дози, които вече са в Регионалните здравни инспекции. Те са предназначени за имунизация на лица над 12-годишна възраст. В страната вече са налични и 9 600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, а утре предстои доставката на 4 800 дози за деца между 5 и 11 г. Те ще могат да бъдат прилагани от следващата седмица.

 

Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения. Пълен списък по области, можете да откриете ТУК.

 

Имунизираните днес лица са на възраст от 13 до 94 г., като 405 от тях са мъже, а 350 са жени.

 

41 души са се ваксинирали за първи път. Най-много са имунизираните във възрастовата група 70-79 г. – общо 287 души. 

 

По области най-много са приложените ваксини в София – 301, в Пловдив – 113 и във Варна – 93.

 

Ваксинацията е силно препоръчителна за лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

 

Актуална информация за ваксините ще се публикува на обновения сайт на Министерството на здравеопазването - https://plusmen.bg/. От стартирането му в понеделник сайтът е посетен от над 2000 души, като повече от 30 са запитванията, отправени към експертите на МЗ чрез формата за въпроси.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се